2017-08-16
开心星期天,放假梗系要食餐好的,带埋屋企人黎左铜锣湾呢间顶层米芝莲推介餐厅食weekend brunch。每人$358包自助前菜、一个主菜同自助甜品。可能仲贵过一般酒店自助餐但个人认为系抵食,因为食物质素真系唔错。先讲环境,位于顶层,落地玻璃见到海景,我地坐的圆抬系梳化式,坐得舒服。人唔太多,星期日中午时间都唔系满座,所以唔会好嘈好迫,静静地休闲舒适。点完主菜就已经可以出去自助bar攞前菜食物。款式都唔少,有海鲜(虾、螺),有唔同款式的辣肉肠,有沙律(当中有泰式沙律芋丝)、熟食有牛油煮杂菌、忌廉粟米。我要重点推介佢的parma ham配蜜瓜!个火腿好薄身,够咸香但又唔会过咸,洽到好处。个蜜瓜不得了,好鲜甜,配ham食真系一流。无论红肉定青肉蜜瓜都一样咁甜!另外要赞个cream corn忌廉粟米,超好味,好creamy,粟米好甜好香,虽然好heavy但都忍唔住拎左几次。仲要提下个螺,好鲜好爽口,非常好食。每样前菜都好好味,几乎每样都要encore!到左主菜,两款扒我地都各叫一份。一个系西冷一个肉眼。我叫左5成熟但有少少overdone左,不过佢烤得好香,一上抬个肉味已经好强,烤得啱啱好做
点完主菜就已经可以出去自助bar攞前菜食物。
到左主菜,两款扒我地都各叫一份。一个系西冷一个肉眼。我叫左5成熟但有少少overdone左,不过佢烤得好香,一上抬个肉味已经好强,烤得啱啱好做到外脆,又锁得住肉汁。一切落去肉汁已经流出,面头少少的海盐已经带出个肉味,基本上冇汁都好好味。
另一个主菜系慢煮三文鱼,真系煮得好淋,有八爪鱼都好淋,味道系唔错既,但个人认为煎或烤会好食啲,纯属个人喜好。
甜品都系自助形式,不过款式就冇前菜咁多,只有几款布甸、奶冻同brownie。值得一赞系个绿茶奶冻,估唔到绿色味浓又唔会过甜,加埋有朱古力脆粒系面,增加口感。
佢呢度仲有特别的分子雪糕,芒果味几香又唔会好甜,质感真系做到雪糕咁,不过真系超快就溶,真系要快食先得。
呢度的brunch价钱唔平但胜在食物同环境质素好,值回票价。