餐厅: 殿 大喜屋
资讯:

香港食日式放题嘅地方都有好多间,我啲朋友知我成日食放题,佢地都会问我意见。我自己就钟意集团式连锁嘅放题店,佢哋嘅食物水准会比较稳定,地方都会比较干净企理。今次我介绍呢间「殿大喜屋」我之前都食过几次,今次佢哋已经转左新Menu,可以又嚟试下。自助区有甜品、饮品、沙律及小食、咖啡、韩国真露、白酒、清酒、梅酒、果汁、汽水、啤酒、冷泡茶、软雪糕、热汤、海胆手卷、小食等都可以自己出去拎㗎。除左自助区之外,其他食物可以用「QR code」落单够晒方便。▪️刺身▪️创作寿司▪️江户前寿司▪️火炙寿司▪️卷物▪️军舰▪️一品料理▪️串烧▪️烧物▪️炸物▪️天妇罗▪️蒸焗及铁板▪️面锅▪️甜品等「殿大喜屋」转咗新Menu ,刺身冇咗拖罗,转咗长脚蟹。除左大路嘅刺身之外,呢度仲有池鱼王、针鱼刺身、平时一般放题店比较少见。以下食物系我推介,我至少叫咗两转或以上㗎😋😋😋❤️长脚蟹、池鱼王长脚蟹啖啖肉好鲜甜,每张枱都有提供剪刀食起嚟够方便。池鱼王肉质较结实有口感,味道鲜甜鱼油都几香。❤️鱼子酱龙虾沙律多士、鲍鱼拖罗蓉海胆杯多士好香仲够晒脆口,配埋鱼子酱龙虾沙律味道非常夹,好好味。鲍鱼拖罗蓉海胆仲有三文鱼子,配搭已经好吸引,样样都好新鲜,但份量

▪️刺身
▪️天妇罗
▪️蒸焗及铁板
▪️面锅
▪️甜品

以下食物系我推介,我至少叫咗两转或以上㗎😋😋😋

❤️长脚蟹、池鱼王
长脚蟹啖啖肉好鲜甜,每张枱都有提供剪刀食起嚟够方便。
池鱼王肉质较结实有口感,味道鲜甜鱼油都几香。

❤️鱼子酱龙虾沙律多士、鲍鱼拖罗蓉海胆杯
多士好香仲够晒脆口,配埋鱼子酱龙虾沙律味道非常夹,好好味。
鲍鱼拖罗蓉海胆仲有三文鱼子,配搭已经好吸引,样样都好新鲜,但份量唔多,可以一次过叫返几杯😋😋

❤️酱油汁烧左口鱼边寿司
炙烧过嘅左口鱼鱼油特别丰富,入口即溶,必点。

❤️花雕醉鲍鱼
花雕酒味唔算好浓,带少少甜味,醉鲍鱼够腍,咬落鲜甜入味。

❤️西京烧比目鱼、蒲烧鳗鱼
比目鱼烧至脆边,味道带甜鱼油都几香。
鳗鱼肉质鲜嫩肥美啖啖肉。

😍和牛薄烧、蒜蓉粉丝蒸扇贝
大大块和牛,牛味香浓,一口食超满足,我叫咗4 转,真心推介。
每次食海鲜我都好钟意食扇贝,蒜蓉粉丝味劲香浓,我都食咗好多只。

😍清酒煮鲜蚬
清酒味唔突出,但蚬肉非常鲜嫩,又系食到停唔到口,我叫咗几转。

😍Milk Top 冲绳海盐雪糕
香港好少放题店有Milk Top 雪糕,呢只冲绳海盐雪糕选用北海道牛乳,奶味好香浓,甜中带点咸味,真心好食。

环境方面餐厅都几大,卡位都几多坐得舒服。食物选择又多,我都试唔晒,我点嘅食物全部都唔错,几乎冇乜挑剔。下次都要再嚟试下,希望可以继续保持到高水准。

2022-09-07
午餐