2015-04-17
每年既生日饭都会同家姐一齐系香港周围揾好野食。今年生日饭决定试食分子料理,要食当然要食最出名三星既厨魔啦。为左可几最抵的价钱试多几款唔同的料理,所几决定平日的下午去食。Lunch Set Menu 分普通LUNCH SET ( 3 COURSES) or Lunch Chef Menu (8 COURSES) 一场黎到当然梗系食 Chef Menu 啦第一味送上的餐前面包- 葱油饼鸡蛋仔, 好香的葱油饼味第一道菜系SCALLOP - 是用上海糟卤配上新鲜带子,非常鲜甜第二道菜样系UMAMI - 用虾米和虾米油造的面,我会叫佢做虾籽面第三道菜 - 叉烧包 - 呢个系佢既SIGNATURE DISH,一啖咬落去,成日充满叉烧的香味第四道菜系 鹅肝 - 鹅肝配梅菜,合上眼,你会几为自己食紧梅菜蒸猪肉第五味 矛台 - 热情果味+ 矛台 放于古代的酒杯,我地要好似古代人一样,豪气地几90度一啖饮落去第六道 RED MULLET - 用豆豉打成酱 ,变成豆豉蒸肉,鱼的香味就系咁带出黎啦第七个 主菜 - 分别叫左龙虾 同埋 和牛,二者都配上黑松灵,和牛要+$200,我觉得太细唔系咁抵食 最后的一
Lunch Set Menu 分普通LUNCH SET ( 3 COURSES) or Lunch Chef Menu (8 COURSES) 一场黎到当然梗系食 Chef Menu 啦 第一味送上的餐前面包- 葱油饼鸡蛋仔, 好香的葱油饼味
题外话/补充资料:
回想起,原来几时前都去过MIC KITCHEN (其SISTER 店)食过。价钱比较相宜。