2013-11-25 2155 浏览
识我既人都知我系超钟意食,尤其喜欢大堆头,什么任食火锅﹑韩烧﹑自助餐﹑日式烧肉放题等,总之放到一枱都系就最开心。而日式放题亦系我既心头好,既可以食刺身,又可以食串烧﹑天妇罗,不过坊间放题质素参差,所以我老公唔多愿意同我去呢!不过凡事总有例外,是晚应邀到位于尖沙咀厚福街既石涧日本料理,虽然唔讲得上价廉,但绝对系物美。餐厅地方唔算好大,大概坐倒60-80人左右吧。枱同枱之间未算好逼,我地被安排坐卡座,所以都算舒适自在。食物方面大概分为刺身﹑寿司手卷﹑烧物串烧﹑天妇罗炸物﹑乌冬锅物等,大部份都系大路款式,但佢既烹调做得唔错,差不多款款都好好味!最出色系佢既刺身,出面一般只有三文鱼﹑甜虾﹑北寄贝﹑八爪鱼﹑油甘鱼,呢度有12款,除上述讲的,仲有甘海老﹑马刀贝﹑剑鱼腩﹑赤贝﹑帆立贝等,虽然有啲地方都有赤贝同帆立贝,但肯定冇呢度既新鲜,卖相同食味俱佳,第一round固然靓,追加的都好得呀!其他比较特别而又好味既有蟹粥﹑芝士鳗鱼饭﹑忌廉薯饼﹑迷仔蕃薯仔﹑天妇罗虾及蟹棒﹑惹味既辣炒蚬等,我自己劲欣赏呢度既芝士菜式,餐厅毫不吝啬既落足芝士,无论卖相﹑或芝味程度均冇得弹,尤以芝士年糕最出色,新鲜热辣﹑软糯又

餐厅地方唔算好大,大概坐倒60-80人左右吧。枱同枱之间未算好逼,我地被安排坐卡座,所以都算舒适自在。食物方面大概分为刺身寿司手卷﹑烧物串烧﹑天妇罗炸物﹑乌冬锅物等,大部份都系大路款式,但佢既烹调做得唔错,差不多款款都好好味!最出色系佢既刺身,出面一般只有三文鱼﹑甜虾﹑北寄贝﹑八爪鱼﹑油甘鱼,呢度有12款,除上述讲的,仲有甘海老﹑马刀贝﹑剑鱼腩﹑赤贝﹑帆立贝等,虽然有啲地方都有赤贝同帆立贝,但肯定冇呢度既新鲜,卖相同食味俱佳,第一round固然靓,追加的都好得呀!
超新鲜刺身-头轮
超新鲜刺身-第二轮
其他比较特别而又好味既有蟹粥﹑芝士鳗鱼饭﹑忌廉薯饼﹑迷仔蕃薯仔﹑天妇罗虾及蟹棒﹑惹味既辣炒蚬等,我自己劲欣赏呢度既芝士菜式,餐厅毫不吝啬既落足芝士,无论卖相﹑或芝味程度均冇得弹,尤以芝士年糕最出色,新鲜热辣﹑软糯又够芝味,系我食过咁多次年糕最让我想encore既一次呀!
烧物
芝士类食物
烧帆立贝好出色
其他食物
锅物﹑煮物
仲有另一样要推介俾大家,就系烧羊架,我地由坐低已开始落单,到埋单都仲未嚟,前后追左至少三次,总共点了6客,埋左单时佢先嚟第一份,一件羊架切件当两份,份量虽少,但食到饱都食唔得多,热辣辣而羊肉烧得刚刚好,外香内软有肉汁,不会太膻,果然值得大家耐心等候。其余4件差不多走时才来,爱吃羊既记得点这个,并且一坐低好落,兼定时追单,否则就好似我地咁冇得慢慢叹呢!
烧羊架
甜品只有雀巢雪糕杯,但都有红豆﹑芝麻﹑朱古力﹑芒果同云呢拿让人选择,汽水亦任饮。收费分三个时段,分别系early bird既5:30pm至7:00pm,黄金时段7:00pm至9:00pm,以及宵夜时段9:00pm至12:00pm,收费详情可以睇相。我地就系去最抵既early bird时段。连加一埋单都系$200有找,真系高质又超值,下次再约朋友嚟大快朵颐呀!
甜品为雀巢雪糕
2013-11-24