2023-02-17
𠮶日经过青衣城嘅”别府”,见到有个新餐牌 ,主打和牛寿喜烧同拉面 ,卖相好似好吸引 。今日终于有机会去一试究竟, 好彩都冇令到我失望。 我哋嗌咗一个”宫崎牛寿喜”$228。 率先上碟嘅就系一份和牛 ,睇图都见到雪花同肉嘅比例十分均匀, 一睇就知个牛一定唔差。个寿喜烧嘅汤底都调教得刚刚好,我个人唔太喜欢食太甜嘅汤底。 除此之外仲有好多配料例如冬菇等等,而个豆腐就非常之滑 。和牛放咗一阵之后, 夹起一片,放入个炉度拖两拖 ,等几秒就食得, 沾满蛋汁,一啖入口就慢慢溶 化,绝对可以用享受两个字嚟形容呢一片牛肉。 另外我哋仲点咗一个”宫崎牛火灸拉面 $98”。汤底的味道十分浓郁, 同样地和牛嘅口感同肉质都好好, 食晒啲拉面我都忍唔住要饮多两啖汤底 。另外要赞嘅就系服务员好贴心, 因为我哋另外单点咗两杯嘢饮, 佢就好善意咁提议我哋不如追加个乌冬/白饭转做套餐,咁样变相杯嘢饮就唔使钱。 呢啲做生意咪叫做老实啰。