2023-05-02 496 浏览
。前排嚟到位于鲗鱼涌太古坊The Sixteenth嘅Honjokko,餐厅装潢优雅,而且有各种日本风设计,非常有格调。-Spinach一卷卷咁样,外表睇落去独特,就咁望落去,估唔到原来系菠菜,味道青青地好Fresh,另外下面仲有芝麻酱,食落好开胃😚。-Sashimi Moriawase刺身拼盘,分别有带子、拖罗、海胆。味道非常之鲜甜,尤其系拖罗同埋海胆,好有惊喜🤩。拖罗好有油脂咁,油落入口即溶。而海胆嘅甘甜味亦都十足,非常鲜甜😋。-Madal Truffle鱼籽,蕃茄仔,几片鲷鱼刺身,一个鹌鹑蛋,再加上厨师刨上嘅黑松露,捞埋一齐,味道非常之独特👍🏻,浓郁嘅黑松露味,再加上口感厚实嘅鲷鱼刺身,连同其他配菜,无论口感定系味道都一流🙈。-Honjokko O-Toro Maki十分精美,上枱嘅时候首先已经有烟熏效果,好有惊喜❤️,而且外观亦都好靓,一层层有拖罗海胆黑鱼子等等,另外仲有金箔点缀,卖相满分😍。而味道亦都好有惊喜,各种鲜甜嘅海鲜完美调和,超好味☺️。-Hamachi油甘鱼刺身,咬落口感厚实,再加上柚子同埋黑胡椒调味,令到刺身味道更加有风味😋。-Sea bass saikyoyaki

Spinach
Sashimi Moriawase
Madal Truffle
Honjokko O-Toro Maki
Hamachi
Sea bass saikyoyaki
佢系用一个木盒呈现上枱,❤️菜式非常之精致,而且外皮烧得非常焦香 有少少甜甜地 完全冇骨 好感嫩滑👍🏻
Robata pork belly
一共有两串,肥瘦适中嘅五花肉,加上小小柚子酱 令到佢唔会太漏,最钟意就系佢有配埋酸萝卜 食落无咁油腻 唔太钟意食猪肉嘅我
今次觉得佢非常之出色💯💯
配埋柚子沙律火箭菜❤️ 好feash 💯
而且柚子好多汁😘
Black sesame cream brûlée
第一次食芝麻味嘅焦糖炖蛋 味道非常之香浓,面头仲有啲红豆,但系我就觉得略嫌有少少过甜,不过我系好钟意食芝麻 个人应为个炖蛋做得好滑好浓💯,配埋面头嘅芝麻薄脆片 系非常之香口❤️

2023-04-27
  • Black sesame crème brülée