2021-05-31
东南亚食物一向系我至爱,去唔到旅行就要止下瘾。听闻星洲总厨嘅食物非常出色,决定前向一试,好彩晚餐繁忙时间前成功直接入座。首先试咗佢哋招牌猪扒喇沙,非常大碗同料好足,汤头劲香椰浆味同时伴有微辣,掺掺嘅油面同米粉好挂汤,每一啖都充满浓浓喇沙味超正,仲有各种配料好似鸡蛋、鱼蛋、豆卜、芽菜等等。而重点就系超级好食嘅厚切猪扒,薄薄一层炸皮包住多汁厚身猪肉,完全唔会鞋口而且食得出系有腌过,肉质爽弹完全唔干身,出色!我之前喺香港食过嘅肉骨茶多数都好重味精,所以今次其实我并无抱有期待,不过肉骨茶嘅魅力大概就系每一间餐厅都会整到唔同味道,而呢到嘅肉骨茶系好重药材味,捞埋饭变汤饭咁食真系好正!肉有3-4旧,好软淋淋入哂味,系略嫌呢个部位比较肥,如果系弯刀位就更正。而set餐入面仲有菜心同甜酱油,真系有几分马拉感觉!羊肉串烧就好够羊味好适合爱羊人士,不过就有啲韧,个沙嗲系偏甜嘅口味。奶茶最底系马拉椰糖上面就系黑白奶加西冷红茶,叫咗杯少甜搅匀后都系超级甜,相信要系蚂蚁人先顶得顺!而美禄恐龙表面铺满大量美禄粉好甜好邪恶,但好过瘾阿!呢间嘢真心出色,食完走出面已经劲多人等紧,下次希望可以试埋今次卖哂嘅猪颈肉!店员
而美禄恐龙表面铺满大量美禄粉好甜好邪恶,但好过瘾阿!
呢间嘢真心出色,食完走出面已经劲多人等紧,下次希望可以试埋今次卖哂嘅猪颈肉!店员亦都非常礼貌,几特别嘅系有几枱客(包括我哋)坐低后都会被调位,但都明白咁样先可以更有效地利用小小空间安排更多人客入座。总体嚟讲系绝对值得推荐,一定会再访!