2024-08-04
听朋友讲以前嘅「交通广场」变咗「加点」,由元朗西铁站行条天桥过嚟都好方便,佢仲话𠮶度有间新开嘅高级台湾菜好好食介绍比我,所以就听佢讲嚟试下。无论由喺门口望、一入到去,上至装修,下至食物嘅摆碟摆盘同餐具,都睇得出系落左好多心思,营造到好舒适、高级嘅感觉,好适合朋友聚会或者情侣同一家大细嚟食。🍽️📌琥珀合桃估唔到餐厅会提供呢一个免费小食,平时我系其他地方食嘅琥珀合桃会太甜同唔脆,但系呢一度嘅唔单止味道适中,而且每一粒都好脆卜卜,好suprise📌黄金荞麦盐酥鸡🐔台湾最出名必定要食嘅盐酥鸡,首先器皿好特别,上面有个类似柑桔嘅酱。大大旧松脆嘅外皮点上开胃嘅酱汁,冇晒油腻咁,里面嘅鸡肉仲好juicy,一啲都唔会觉得韧,谂起台湾嘅夜市🥹📌蟹肉酸辣羹🦀起码两个人先饮得晒,有木耳豆腐同蟹肉...多种嘅配料mix埋嘅酸辣羹,都系会令人食欲大开🤤📌蟹肉金丝炒新竹米粉🦀餐厅经常传出镬气嘅焚焚声,即叫即炒。一上枱香味十足,而且用上黑金色嘅靓碟,无论视觉定味觉都满足到。鲜甜嘅蟹肉配上条条都够味嘅米粉,口感烟烟韧韧,好食到忍唔住食晒成碟😆😆😆♥️♥️♥️📌酥炸猪扒蛋白炒饭🐷同只碟差唔多大嘅猪扒,职员好细心剪开一件件,猪扒
📌琥珀合桃
📌黄金荞麦盐酥鸡🐔
📌蟹肉酸辣羹🦀
📌蟹肉金丝炒新竹米粉🦀
📌酥炸猪扒蛋白炒饭🐷
同只碟差唔多大嘅猪扒,职员好细心剪开一件件,猪扒嘅质地同味道同一般嘅唔同,猪扒炸完之后都好易咬开,唔会炸到干净净。底下有蛋白同埋好青甜嘅豆炒成嘅饭,饭粒粒分明,一啖饭一啖猪扒咁食系好match 嘅组合🫶🏻
📌水蜜桃晶球苏打🍑
大大杯好足料嘅苏打,每一啖都吸到烟烟韧韧嘅水蜜桃晶球,好似甜品咁😋
📌冬桂珍珠鲜奶茶🧋(桂花乌龙)
桂花乌龙嘅茶香完全冇被鲜奶掩盖,乌龙茶、鲜奶同珍珠各自互相辉映,系好高质嘅珍奶
📌冻竹香铁观音🍵
食完咁多嘢之后,饮返杯竹香嘅铁观音就可以消滞解渴,作为呢一餐嘅尾声👏🏻👏🏻👏🏻
呢度嘅职员亦都好友善,餐厅将呢度嘅气氛营造得好舒适。而且呢度一出门口转右就系洗手间,非常方便。
📍玥
元朗凤翔路2-6号加点地下C028号舖