2019-02-28
有时唔系同另一半,同朋友都会去下啲私房菜西餐厅,食得舒服啲,可以同朋友畅所欲言,今次黎到呢间「Amitie Kitchen」系由前五星酒店厨师主理,质素有保证。环境位于亚士厘道中一座叫「捷利商业大厦」,标准商厦中既西餐厅,位于8楼,设计好温馨既感觉,座位唔算多,但闲日亦座无虚席,生意十分好。餐牌有Dinner Set,之前上网睇过佢既餐牌,但原来又转左,本身想食既菜式只可单点,所以今日都系单点,冇食到Set。餐包牛角包、法式面包、脆饼,唔怪得之前上网睇过有关食评都话餐包好正,两个人都比3款唔同餐包,呢点真系好值得赞!而且全部烘热哂先上枱,面包热食真系比冻食差好多,烘至外层脆卜卜,面包又够松软,脆饼应该系用黑椒制成,食落仲辣辣地好特别,除左牛油,仲配上澳洲果酱,由一盘餐前餐包已看出系一间绝对不敷衍食材不敷衍客人既用心餐厅。法式油封鸭脾煎蛋汉堡拼薯条 $188鸭脾系西餐中都算系常见菜式,但通常都系就咁做一碟主菜,配落汉堡包就系好少见,可以话系比较特别既配搭。面包十分大,比手掌更大,用上芝麻面包,同样烘至脆身,内面涂上牛油,好香口!鸭脾都几大只,连皮煎香,咸香味够但又唔会太咸,另外,相信因为
餐牌
餐包
法式油封鸭脾煎蛋汉堡拼薯条 $188
鸭脾系西餐中都算系常见菜式,但通常都系就咁做一碟主菜,配落汉堡包就系好少见,可以话系比较特别既配搭。面包十分大,比手掌更大,用上芝麻面包,同样烘至脆身,内面涂上牛油,好香口!鸭脾都几大只,连皮煎香,咸香味够但又唔会太咸,另外,相信因为本身鸭脾比较油同埋重口味,包内冇再涂上酱汁,不过觉得其实都可以加少少酸辣汁或者解腻既汁,食起上黎会冇咁干,但整体都好食。
陈年意大利甜醋慢绘澳洲谷饲牛面肉 $268(一人份量)
有分一人份量/二人份量,但我地拣左一人份量,本身怕会好细份,但其实份量都唔算少,有三大件,刀一切落去已经知道不错,因为好松软稔身,一食落去果然够稔,牛肉味浓郁,底部有大量薯蓉,薯蓉口感幼滑,整体配搭非常唔错,美中不足系意大利甜醋味唔算好出。
总括而言,一间高质,用心经营既楼上私房西餐厅,相信餐厅有不少回头客人,因为真系颇为出色,值得前来!