2024-09-10
朋友介绍尖沙咀有间好有气氛嘅韩国餐厅‘‘狎鸥亭居酒屋’’,冇谂过诺士佛台楼有间隐世韩国菜。冇人介绍真系唔识揾到黎。仲有好多韩国人帮衬,连侍应都几乎全部系韩国人,好有气氛。朋友话逢星期日、一:全单8折,咁抵,就梗系要衬li个机会试下佢la😍一坐低就问要水定小麦茶,有得拣就梗系小麦茶la,我最爱嘅茶😍,依然系好香,好好饮😋⭐️前菜有6款:泡菜、菠菜、萝卜、芽菜、甜鱼仔、豆皮⭐️生拌牛肉落左枱,韩国店员应该已经好习惯香港人嘅饮食文化,相机食先,比我影完相,先再帮我捞均d生牛肉、生鸡蛋、梨丝,调味有少少辣,不过加埋梨本身嘅甜味,又好好食㖞😋⭐️鱼卵汤鱼卵煮到8成啱啱好,好弹牙,仲配埋豆腐、白萝卜、芽菜、金菇、翠玉瓜,要赞一赞,汤嘅辣度可以因应客人口味而调节😋,啱晒又想试,但系又唔太食得辣嘅我😍⭐️酱油蟹饭比我影完相,店员就将蟹盖嘅膏刮落个饭度,又帮我捞匀,之后仲装返d饭落个蟹盖度添,卖相100分,酱油蟹有膏,好正。d饭跟左生鸡蛋、蟹籽、紫苏叶、葱,再捞埋d蟹膏,同净食酱油蟹比,又系另一个感觉,好鲜味😋⭐️菠萝酒一落枱就好震撼,冇谂过咁大盘,个样又靓、又饮得、又食得,菠萝本身好甜,酒味唔系好浓,想饮下酒,
⭐️前菜
有6款:泡菜、菠菜、萝卜、芽菜、甜鱼仔、豆皮
⭐️生拌牛肉
⭐️鱼卵汤
⭐️酱油蟹饭
⭐️菠萝酒
一落枱就好震撼,冇谂过咁大盘,个样又靓、又饮得、又食得,菠萝本身好甜,酒味唔系好浓,想饮下酒,又唔太饮得就好适合
li个韩国菜d份量大大份,两个人黎食,都食到捧住个肚走,下次要多d人一齐黎先可以食多d野,诚意推介比钟意食韩国菜,又对韩国菜有要求嘅你