2023-07-27 1599 浏览
趁朋友生日一齐去庆祝🍾️,约定一间位于湾仔bookmark 咗好耐嘅法国私房菜餐厅「Les Saveurs private Kitchen」我哋order 咗Degustation Menu($888) & Dinner Menu($688)一齐share。《Amuse Bouche》Chef上正餐前为我们准备好嘅小点系西瓜啫喱吞拿鱼加上香草油,清新又精致。《1st Appetizer》~ Scallon Carpaccie鲜甜带子薄片配上酸甜热情果酱、爽口的西芹同青苹果丝,加上鱼子酱,颜色鲜艳,食落好开胃🤤~Escargot tart法式田螺挞,挞馅料系松露薯蓉及田螺肉,上面放咗花一样黑蒜薄脆,加上黑蒜酱及榄油鱼子粒粒,味道丰富,卖相吸引🤩《2nd Appetizer》~42度Fresh Smoked Salmon呢道菜荣获2023年度中国香港澳门法国菜名菜,获授予第23届中国金马奖,经苹果木烟熏42度慢煮三文鱼好鲜嫩,上面放满12年鲟龙鱼子,旁边摆碟都好特别,苹果辣根分子料理波波、乳酪及红菜头酱。~Crab Royale滑溜的松叶蟹蒸蛋配上三文鱼鱼子,茴香泡沫及香脆海带,鲜甜美味😋《

《1st Appetizer》
~ Scallon Carpaccie

~Escargot tart

《2nd Appetizer》
~42度Fresh Smoked Salmon

~Crab Royale

《Soup》
~Tomato consommé
蕃茄清汤配上虾肉、车厘茄、青豆及香草油,清清地放点黑胡椒碎,好清新。

《Pasta》
~ Cold angle hair
海胆天使冷面 、放咗两片黑松露片,昆布粉及车厘子🍒醋,冰凉开胃。

《Sorbet 雪葩》
店员送上Sorbet清一清口腔,再继续品尝主菜。

《Main》
~ Provencal Lamb Rack
鲜嫩的羊架,几片宝云酥片,配上羊肉意大利云吞,番茄矮瓜卷,芝士薄片、薄荷叶及羊肉汁,用料上乘, 配搭讲究。

~Fish of the day
日本金鲷鱼,特式以高温香煎,连鱼鳞都脆口,底放咗龙虾肉打出嚟嘅泡沫🫧,鲜甜美味。

《Daily Dessert, Tea or Coffee》
~柠檬挞配椰子雪糕🍧
~士多啤梨mousse蛋糕配红莓Sorbet,甜品好精致,甜度啱啱好。
~Flat white 。

整体来讲:以呢个价钱,食到咁高质嘅法国菜,真系唔多。
2023-07-13
庆祝纪念