想食丰富嘅蒸海鲜餐?由头到尾坐定定等食,有专人招呼帮你煮埋?咁价钱咪一定好贵啰?🤔未必!位于太子嘅《小渔港海鲜舫》,3百几蚊就可以满足晒😍 我哋星期一嚟食都座无虚席,想试嘅朋友仔记得book位~呢度主打几款优惠价海鲜餐,价钱由$318起,最贵都只系$498!星期一至四仲免收加一同茶芥😳今次蕃薯妹就同friend子嚟试吓价钱最实惠嘅$318「是日厨师智选套餐」!============ヽ(○´∀`)ノ♪避风塘鲜鱿鱼 $68一坐低蕃薯妹就同朋友叫咗支啤酒同埋𩠌酒小食啤啤佢先😂 鱿鱼新鲜弹牙,炸得酥脆,辣辣哋好惹味👍🏻============ヽ(○´∀`)ノ♪「是日厨师智选套餐」$318❀ 刺身拼盘、8款时令海鲜、四款时蔬、一款主食刺身拼盘有三文鱼、象拔蚌、北寄贝、油甘鱼、带子,全部都好新鲜😋特别系三文鱼,够厚够肥美🤤食完刺身,店员就放咗啲米、排骨同瑶柱去锅底,开始蒸海鲜😋海虾、粉丝蒸扇贝、鲍鱼、马友鱼海虾大大只,鲍鱼同扇贝都一样都唔细只,全部嘢都好鲜甜,口感正👍🏻第一次食蒸马友鱼,肉质嫩滑都几好味。蚝、蚬、花甲是日贝款海鲜竟然有蚝😍😍 咁样蒸出嚟嘅蚝胀卜卜,鲜甜多汁;蚬同花甲一样新鲜无沙👍
未必!位于太子嘅《小渔港海鲜舫》,3百几蚊就可以满足晒😍

我哋星期一嚟食都座无虚席,想试嘅朋友仔记得book位~

星期一至四仲免收加一同茶芥😳

============ヽ(○´∀`)ノ♪

避风塘鲜鱿鱼

避风塘鲜鱿鱼 $68
一坐低蕃薯妹就同朋友叫咗支啤酒同埋𩠌酒小食啤啤佢先😂
鱿鱼新鲜弹牙,炸得酥脆,辣辣哋好惹味👍🏻

============ヽ(○´∀`)ノ♪

「是日厨师智选套餐」$318
刺身拼盘、8款时令海鲜、四款时蔬、一款主食

海鲜拼盘

蟹粥

食完刺身,店员就放咗啲米、排骨同瑶柱去锅底,开始蒸海鲜😋

鲍鱼、马友鱼、大虾、粉丝蒜蓉蒸扇贝

海虾、粉丝蒸扇贝、鲍鱼、马友鱼

蚝、蚬、花甲
是日贝款海鲜竟然有蚝😍😍 咁样蒸出嚟嘅蚝胀卜卜,鲜甜多汁;蚬同花甲一样新鲜无沙👍🏻

其实佢系肉蟹定膏蟹呢? 又多膏又多肉😂
俾我影完张靓相,店员就将两个蟹盖放埋落锅底嘅粥入面,蟹身同蟹脚就继续蒸😚

🤩只蟹真系好惊艳,啲膏真系多到爆,而且都好多肉,啲蟹肉仲要好甜😋 忍唔住连最细𠮶节蟹脚肉都要撩埋出嚟食🤣🤣🤣

虫草花蒸鸡乌冬

四款时蔬有南瓜片、粟米、虾干蒸胜瓜、小蕃薯、芋头片🤔咦?有5款嘅😂 时蔬同主食一齐蒸。

虫草花蒸鸡乌冬
今日主食系🐓虫草花蒸鸡乌冬底,蒸完出嚟个乌冬吸收晒蒸鸡嘅精华,好好味!但系实不相瞒,已经开始食唔落😂

蟹粥
食晒所嘢之后店员就帮我哋处理埋个粥,个粥集合晒蟹膏同所有海鲜嘅精华🤤 一打开已经见佢俾蟹膏染到变咗橙黄色🤤 虽然已经饱到上心口,但系真系超甜超好味😋忍唔住食咗两碗🫠😂

甜品
最后仲有甜品🥹😅 系一件类似和菓子嘅黑糖糕点🤔 入面有红豆饀,连个甜品都好好味🫠 好饱…

🫶🏻真心推荐!蕃薯妹都一定会再带朋友嚟食🤩 不过如果人少就唔好好似我咁为食叫小食🤣个餐真系好丰富!
2023-04-24
避风塘鲜鱿鱼