2016-09-09
同女朋友拍拖五周年,原先plan好去日本庆祝,点知突然被公司cut假,搞到去唔到旅行之余仲激嬲埋女友,唉~所以今日就特登安排左d行程,车左佢入浅水湾沙滩漫步,同佢浪漫下,仲一早喺呢间高级日式炭烧店订定位,希望可以氹返佢开心啦~!入到餐厅,女友见到个开放式厨房,中间位置放左个火炉,我同佢讲,呢间系全港最大既备长炭餐厅,佢即刻心心眼觉得好得意好兴奋劲影相,之后侍应安排左个唔错既坐在玻璃房位置比我地。喺女朋友挂住影相既时候,我就望望menu负责发办,因为我都好清楚佢口味,佢系海鲜狂迷,叫多d海鲜实无死,同埋佢劲想去日本既其中一个原因就系食到当地既新鲜海产,所以我决定清一色点全海鲜。首先黎左个炸日本小白虾,炸得好香口,咬落卜卜脆,加几滴柠檬汁之后顿觉虾味更突出。之后就一人一只日本生蚝,斋睇卖相已觉得超新鲜,又好肥美肉质咁,当然要相机会先!女朋友”雪”一声就成只入口,见到佢表情就知道真系好好味,我都唔等喇即系扫入口,唔…口感creamy,有一种唔知点形容既独特甜味,仲散发浓浓蚝香。接住系北海道大元贝,真系珍宝size劲大只,女友见到都「哗哗」声!烤过既元贝好香口,食落相当有弹性软滑,呢种整法仲好