2022-06-21
以前要食好味嘅瑞士汁鸡翼/猪扒饭都要去元朗🫠,不过最近中环开咗间新嘅港式食店- 天蓬就主打巨型猪扒+瑞士汁鸡翼。餐厅搣甩茶记/港式装修形象,用薄荷绿+水磨石作主调。合晒👧🏻心意!今次就带妈妈试下先!🌟豉油王厚切猪扒鸡球饭碟饭一嚟到,惊吓度MAX🙀!点解可以咁大碟饭🫠,绝对够2个女仔Share食,以上份量已经系少饭!猪扒符合商品说明条例,实际Size同👧🏻手掌差唔多!猪扒大概半吋厚,肉质都几松软同有咬口。至于鸡球就有3大旧(一旧最夸张系大过2粒乒乓波😨),鸡质都算嫩滑。食饭最紧要系酱汁,鼓油汁系自家调制,咸甜适中,连平时唔习惯鼓油捞饭嘅👧🏻都觉得好正!🌟瑞士汁鸡翼餐肉炒公仔面鸡翼皮肉都嫩滑,鸡皮亦够爽口,尽吸瑞士汁精华😍。至于餐肉仲要系厚切,同猪扒一样咁厚,煎得香脆!公仔面🍜质感偏爽口,同样用上酱油汁,加埋少量洋葱🧅,唔咸又惹味👍🏻。🌟炼奶西多士西多士嘅面包系用上厚多士,内层涂满花生酱🥜。新鲜热辣辣炸起,炸得金黄香脆。睇住牛油溶化🧈,再沾上邪恶炼奶,带点奶香而不过甜。
🌟豉油王厚切猪扒鸡球饭
🌟瑞士汁鸡翼餐肉炒公仔面