餐厅位于牛头角商厦入面,唔近市中心,揾到佢都要花点时间。舖头面积唔大,由一对夫妻主理,老公负责厨房,老婆帮手接待客人。餐厅位置唔多,但当晚去到都坐满客人。冇富丽堂皇既装潢,只有简简单单既温馨感。成间餐厅既菜品选择唔多,但样样都好吸引,佢地隔段时间就会转下menu,等客人可以有其他选择。Minimum charge - $380+10%/ person《$158 Crab Meat Caesar Salad》蟹肉沙律都几大碟,生菜食得出好新鲜,咬落脆口,仲有种淡淡既鲜甜味。面包粒好脆,仲带有轻微蒜蓉香,蟹肉份量多到好似唔洗钱咁落,客人可以啖啖都食到蟹肉,真系超满足。配合埋酱汁同巴马臣芝士碎,每一啖都系完美既配搭。《Sourdough Bread (2 slices)》酸种面包餐厅送的,配牛油同橄榄油。面包食起上黎唔会太酸,查左牛油味道岩岩好,唔算系特别好食,但作为餐前都唔错。《$488 Grilled Steak - 400g》原本仲觉得一份牛扒两个人食会唔够饱,到上枱之后先发现我地既担心好多余。当晚见到近9成客人都有点呢味菜,牛扒横切面系好靓既粉红色,大厨事先已经帮我地切好左一块块,方

《$158 Crab Meat Caesar Salad》

《Sourdough Bread (2 slices)》

《$488 Grilled Steak - 400g》
原本仲觉得一份牛扒两个人食会唔够饱,到上枱之后先发现我地既担心好多余。当晚见到近9成客人都有点呢味菜,牛扒横切面系好靓既粉红色,大厨事先已经帮我地切好左一块块,方便食用。牛扒外面用只系用简单既盐同黑胡椒腌过,唔整花巧野,等客人可以专注品尝牛肉既肉味。当日食既系medium,火喉控制得岩岩好,入口完全唔会韧,唔怪得枱枱都点黎食啦。

《$68 Roasted New Potatoes》
呢个烤薯仔可以话全晚最有惊喜,原本谂住系用黎填饱肚既side dishes,点知食左一啖就停唔到口。薯仔本身有腌过,餐厅整到外皮焦脆,入面又软绵绵,再配埋特调既咖哩蛋黄酱,有好香既咖哩香料味,食完唔会觉得油淋淋,冇腻既感觉,令人一口接一口。

《$80 Caramel w/Rice Pudding Ice-cream》
焦糖布丁可以选择栗子蓉,雪糕或水果,因为食完牛扒都已经好饱,就拣左比较清爽既水果啦。今日水果有士多啤梨/蜜甘,我地拣左士多啤梨。一上枱又系排得好靓,忍唔住影左好多相。布丁好有动L既感觉,好软滑而且奶味好香。士多啤梨就有少少酸,不过都可以接受,食到咁饱再食番少少酸野,用黎解腻就刚刚好啦。

整体来说,成间餐厅食物都好高质,每样野食都feel到厨师好用心既制作,价钱虽然偏贵一点但又未去到不能接受,绝对系我会回访既小店。

人均消费:$450

环境:8.5/10
食物:9/10
服务:9/10
性价比:8/10

整体:8.5/10

2024-03-07
等候时间
10 分钟 (堂食)
  • Pudding à la mode