数数手指 #小秘书 起码都有六七年冇去过 #台湾 😅 好挂住台北嘅风景、 好挂住当地嘅美食🤤 不过自从 #过江龙 兼有「北市第一加热卤味」之称嘅「灯笼卤味」嚟咗香港开分店,我就随时随地可以品尝到最正宗嘅 #台式卤味,仲有各种 #台式小食 及 #饮品 喇🍻葵芳店嘅设计以 #台湾夜市 为主题,以霓虹光管砌成嘅招牌墙壁,好有怀旧台式风味🍻 为迎接冬天嘅来临,店员同我讲餐厅最近喺餐牌上加咗款「丰盛一人锅」,除咗有 #招牌卤味 之外,仲可以拣 #麻辣鸭血,或者 #阿嬷古法羊腩 做锅底🤤 见隔篱枱食紧𠮶份火锅造型咁特别,一于试吓佢😊呢日我哋就点咗个 #师大灯笼卤味锅 做主食,再加咗啲 #台式小食,实行吃过饱🤤🤤🔥 丰盛一人锅「师大灯笼卤味锅」主打食材当然系佢哋嘅 #卤味食物,里面包括蜂巢牛肚、大肠、蹄膀,样样都卤得非常入味🤤 尤其系牛肚嘅口感同味道都相当出色,入口腍滑充满卤水汁嘅香气🤤 配料方面仲有甜白萝卜、娃娃菜、大豆皮、台式粉丝,都系一啲用嚟放汤同索汁嘅食物,配埋碗 #白饭 一齐人口,简直系绝配🤤 跟餐仲会有杯 #冬瓜茶 帮手解腻,老板真系相当细心🙏🏼另外我哋叫咗 #狼牙炸鸡棒、#香脆酥炸牡蛎

🔥 丰盛一人锅

另外我哋叫咗 #狼牙炸鸡棒、#香脆酥炸牡蛎 做小食🤤

🍗 狼牙炸鸡棒炸得皮脆肉嫩,师傅喺鸡皮上扑上一层薄薄嘅椒盐粉,好惹味🤤 而我就建议配埋碟上嘅沙律菜一齐食,可以减低油腻感之余,口味更清新🌱

🦪 香脆酥炸牡蛎入口酥脆,肥美嘅蚝肉配上柚子沙拉酱,味道估唔到会咁夹🤤

简简单单嘅一个晚餐原来都可以咁出色😊 而且餐厅嘅员工对客人都非常殷勤,令 #小秘书 有如置身台湾一样… 「那些年」都返晒嚟喇👀

📍 #灯笼卤味 (葵芳)兴芳路223号新都会广场1楼181号舖
2024-12-20