2023-05-21
好耐无Staycation喇, 今次约埋閠蜜嚟个促膝夜谈,倾心事。拣左瑞生香港酒店,因为呢度有我最钟意嘅彩砖布置,仲有不少老香港情怀❤️ 近水楼台,check-in 时已经见到三楼有间望落唔错嘅火㶽店,决定今晚喺度烚吓烚吓。 汤底款款吸引,拣汤都用左好多时间😅,左思右想,终于拣左火焰三椰鸡汤($328)。最有趣系会现场即制汤锅,喺面前炒香鸡件,一边炒一边介绍埋配料有海底椰、椰子、椰青等等……未渌嘢食,先嚟个头啖汤,呢个鸡汤超好饮,而鸡件经过日式清酒爆炒,入口香浓滑嫩。 火锅料:纽西兰羊肉片 ($138):份量多,膻味浓郁,但唔觉骚。手打芝心牛丸($52半份):芝士控必选! 在牛丸里加入惹味芝士,令手打牛肉丸多了一层口感、味道。手打咸蛋黄虾丸($52半份):呢款够特别,其他地方少有。虾丸有咸蛋黄的油香,入口鲜味之余,又惹味。杂菜拼盘($88):有粟米、蕃茄、南瓜、皇帝菜、生菜……丰盛清新。脆鲩腩 ($128):真心超大份,仲要件件都超厚,绝对满足到钟意食鱼嘅我。自家制黑松露蟹肉饺($68):真心黑松露味超浓,不过亦因此抢左d蟹肉味。总结,食材新鲜好味,侍应服务态度有礼,无论炒鸡时、加汤、要
火锅料:
纽西兰羊肉片 ($138):份量多,膻味浓郁,但唔觉骚。
总结,食材新鲜好味,侍应服务态度有礼,无论炒鸡时、加汤、要匙、要酱汁,样样细心,就算唔系再嚟staycation,都值得再嚟食过。