2022-05-22
一般都会觉得酒楼或者大排档嘅炒饭先够镬气 但系试过呢间炒饭专门店 就知道凡事都有例外嘅🤭餐厅叫金饭馆 金饭嘅意思就系一粒又一粒比蛋汁包围着嘅炒饭 不过除咗炒饭之外都有其他饭嘅选择 好似经典有汁饭同泡饭 不过一场嚟到我就梗系试吓炒饭啦🤪即叫即炸椒盐猪扒饭一定要叫嘅就梗系呢间餐厅嘅招牌菜 每张枱上面嘅隔板 都印着嘅呢碟菜式🙊 上枱嘅时候见到猪扒铺满炒饭嘅上面 仲有好多椒盐同辣椒 睇见都觉得好惹味 食落椒盐同炒饭味道好夹 不过猪扒就比较失望 虽然猪扒肉质唔会好韧 但系餐厅话系即叫即炸 炸皮都却比较腍🥲 唔算好有惊喜嘅椒盐猪扒招牌虾头油炒饭呢碟嘅香味一上枱就闻到 饭面除咗有虾仁之外 仲见到有大量嘅樱花虾🤤 仲有其他嘅海鲜配料 好似蚝仔同鱼肉 炒饭固然炒得好 不过加埋虾头油嘅香气 同樱花虾嘅口感 成个炒饭好有层次 令人念念不忘🦐奶茶加多$6可以有热饮 不过呢间系炒饭专门店 所以奶茶就唔特别介绍啦 正常味道☕️以炒饭来讲价钱有少少偏贵 但系的确交出水准 如果下次想食炒饭 一定会谂起呢间餐厅🍴
一定要叫嘅就梗系呢间餐厅嘅招牌菜 每张枱上面嘅隔板 都印着嘅呢碟菜式🙊 上枱嘅时候见到猪扒铺满炒饭嘅上面 仲有好多椒盐同辣椒 睇见都觉得好惹味 食落椒盐同炒饭味道好夹 不过猪扒就比较失望 虽然猪扒肉质唔会好韧 但系餐厅话系即叫即炸 炸皮都却比较腍🥲 唔算好有惊喜嘅椒盐猪扒 招牌虾头油炒饭
呢碟嘅香味一上枱就闻到 饭面除咗有虾仁之外 仲见到有大量嘅樱花虾🤤 仲有其他嘅海鲜配料 好似蚝仔同鱼肉 炒饭固然炒得好 不过加埋虾头油嘅香气 同樱花虾嘅口感 成个炒饭好有层次 令人念念不忘🦐 奶茶
加多$6可以有热饮 不过呢间系炒饭专门店 所以奶茶就唔特别介绍啦 正常味道☕️ 以炒饭来讲价钱有少少偏贵 但系的确交出水准 如果下次想食炒饭 一定会谂起呢间餐厅🍴