2023-07-04
💪🏻 琵琶鹅 ($880)(需提早预订)琵琶鹅同普通烧鹅唔同,会将切开一半,再秘制酱汁去腌同吊干,之后先再拎去烧,外观就似一个琵琶,所以非常花功夫,心机小菜。烧鹅烧得个皮非常脆身,而且鹅嘅肥膏都好厚,鹅油味香浓🤤 即使减肥都要试一旧连皮🤣 而且肉质都烧得啱啱好,肉质嫩滑多汁😋 佢个酸梅酱都偏酸,所以可以中和番烧鹅嘅油腻。但食得太多都会觉得济。💪🏻 腐乳流心虾丸($218)呢个虾丸比较特别,用腐乳酱做馅,腐乳味同虾丸都好夹,唔会觉得奇怪,腐乳味香😝 不过腐乳酱偏稀,个人认为如果杰身少少就可同虾丸一齐食得更好。💪🏻 意大利黑醋肉排($208)意大利黑醋好香,酸味突出,所以食落甜甜酸酸好开胃😋 肉排唔多骨,啖啖肉,而且冇特登炸脆外面,唔会食到粉浆。💪🏻 大良炒鲜奶($168)呢个小菜有少少失望,炒鲜奶冇奶味,调味都唔足够,偏淡,感觉似食赛螃蟹,唔推荐!💪🏻 勾魂叉($188)呢个勾魂叉特别之处,系会系食之前再用陈皮南乳百花蜜酱搽系叉烧面,之后再用火枪烧㶶佢,呢个过程打卡一流🤣 呢个蜜酱声称用15年陈皮制成,食落有淡嘅陈皮香味,但如果点太多都会偏咸。叉烧刚烧完就即刻食,带有少少焦香,非常香口,
💪🏻 琵琶鹅 ($880)(需提早预订)
💪🏻 腐乳流心虾丸($218)
💪🏻 意大利黑醋肉排($208)
💪🏻 大良炒鲜奶($168)
💪🏻 勾魂叉($188)
呢个勾魂叉特别之处,系会系食之前再用陈皮南乳百花蜜酱搽系叉烧面,之后再用火枪烧㶶佢,呢个过程打卡一流🤣 呢个蜜酱声称用15年陈皮制成,食落有淡嘅陈皮香味,但如果点太多都会偏咸。叉烧刚烧完就即刻食,带有少少焦香,非常香口,而且叉烧用靓梅头制成,每旧非常厚肉,食落超级腍,肥瘦均匀,肉汁丰富🤤 劲想再encore嘅一个叉烧🥹
侍应都建议可以连埋白色脆米一齐食,但食落冇太大分别。
💪🏻 萝卜糕炒蟹($418)
蟹唔算多肉,但有蟹嘅鲜味😋 萝卜糕应该系餐厅自家制,好足料,而且炸到外皮脆身,再同蟹一齐炒,粒粒均衡,唔会炒到烂晒,微脆嘅外皮食落口感丰富,捞埋炒蟹嘅酱汁够晒鲜味。
💪🏻 啫啫芥兰煲($138)
啫啫煲系用虾酱去整,上枱时已经超香虾酱味😍 芥兰配虾酱嘅咸鲜味系好夹,唔会先太大咸,而芥兰都煮得够淋,炒得好有镬气!
💪🏻 炸瑶柱丝蛋白炒饭($188)
满满嘅瑶柱丝,而且炸到脆卜卜,非常香口,配埋蛋白饭一齐食口感丰富! 唔洗𩠌捞饭都可以食晒一大碗😋
整体黎讲,呢间中菜系几高,由其烧味/传统菜式做得几出色😋 所以都适合一家人过时过节黎食都可以。不过部分菜式嘅价钱都偏贵嘅。
味道:8/10
性价比:4/10