2023-09-18
17 course omakase dinner $1250上星期朋友带咗我食呢间主打鸡肉嘅omakase,我地试左呢个 17 course dinner,超级丰富🥰▪️季节の前菜盛り今日嘅前菜系chicken tataki、甜虾、茄子渍、同鸡肝酱😍▪️丸鸡スープ自家制団子估唔到日本餐厅都可以饮到冬瓜盅,佢用上咗自家制嘅鸡汤,配埋自家制鸡肉团子,清甜得来好入味!▪️本日の一本目烧鸡颈肉配上自家制芥末酱,好惹味▪️ささみ昆布〆 いくら わさび呢道菜超特别,师傅喺我哋面前将鸡柳刺身、三文鱼子包成手卷,配上wasabi,好新鲜好好食!◾️希少部位是日嘅稀少部位系鸡心,我咁大个女先第一次试♥️ 估唔到佢嘅口感咁特别,非常之有咬口,食落好烟韧,好正🫀▪️野菜お浸し佢用左静冈县嘅蕃茄,甜度有成16度!配上芦笋同西京味噌酱,味道好有层次▪️鶏そぼろ馅かけ呢味菜其实系鸡肉勾芡,有点中华料理的影子。新鲜制成嘅南瓜饼外脆内软,超级好食!▪️本日の焼鸟呢味菜嘅日文名翻译过来literally就系”鸡皮抱著鸡胸”,self explanatory🤣🤣 中间𠮶粒系珍珠洋葱,配上山椒粉几有风味▪️月见つくね本人至爱嘅鸡串烧,没有之一
▪️季节の前菜盛り
▪️丸鸡スープ自家制団子
▪️本日の一本目
烧鸡颈肉配上自家制芥末酱,好惹味
▪️ささみ昆布〆 いくら わさび
◾️希少部位
▪️野菜お浸し
▪️鶏そぼろ馅かけ
▪️本日の焼鸟
▪️月见つくね
本人至爱嘅鸡串烧,没有之一!即系望个样就已经觉得好ig-able!! 月见つくね,其实就系鸡肉棒沾上蛋黄酱,食落甜甜地,会令人食唔停口😋
▪️シェフのおすすめ
是日厨师推介嘅串烧,食落好爽口,点埋月见汁更美味,大家又估唔估到系咩部份呢🤪
▪️お口直し
食咗咁多串烧,系时候黎个refresher,呢个咁kawaii嘅鸭仔容器,打开入面系个白桃雪葩,好清凉🥰
▪️季节の逸品
呢道菜用上咗金目雕,肉质嫩滑,留意翻佢连个汤都系用鱼熬制而成,下面嘅秋葵蓉都好特别😋
▪️旬の野菜焼き
用上左法国牛油嘅炭烧粟米🌽🧈 一个字,好食!
▪️骨抜き手羽
有冇人都觉得去骨鸡翼食得特别开心,满满的嫩肉,加左七味粉同山椒粉,更惹味!
▪️ももたれ 有马山椒のせ
烧鸡脾肉😍个汁超好食,上面𠮶一粒粒日本山椒提升左味道嘅层次!
▪️地鶏炭焼き蓄麦
食到最后都系时候要食吓啲carbs 🍜 呢道荞麦面配上鸡肉京葱汤,清清地几消滞😍
▪️穴子棒寿司
估唔到主打鸡串烧嘅店,寿司都整得咁出色!呢道海鳗寿司好新鲜,推介🍣
▪️アイスクリーム&フルーツ
一个完美嘅晚餐,又点可以少咗甜品,是日甜品系盐味雪糕配上哈密瓜粒粒🍈 味道恰到好处,唔会太甜腻🍦
成餐饭可以睇住师傅用炭烧整串烧,气氛劲好,每道菜都有日文嘅介绍with 广东话翻译,识日文嘅朋友仲同师傅倾得好开心,今日有人庆生,全间舖头嘅师傅同埋顾客一齐唱生日歌,劲有气氛🤪🎂
希鸟
📍中环皇后大道中48号万年大厦1楼2B号舖