2022-12-18
呢几日天气都系10度左右,咁冻紧系要去打边边啦,今日去咗荃湾做大滚友。近年有唔少嘅火锅店都走中国宫廷风,呢间大滚友都唔例外,门口已经见到有道圣旨摆咗系度,仲有埋久阳神功系度😂 入座之后,店员会系客人面前用滚水洗餐具确保卫生,呢点抵赞有加分。打边炉除咗个炉,汤底都系好重要。我同朋友选汤底都用咗10分钟,本身想食拣咗卜卜蚬锅,可惜蚬未返货,最后拣咗个冬瓜锅。▪️消暑冬瓜瑶柱锅 $218一嚟到已经充满仙气,店员介绍汤底滚起之后要饮个汤先,味道清甜浓郁,实在太正喇,未开始火锅之前,我同朋友都已经忍唔住每人先饮两碗。汤底非常足料,除咗主角冬瓜之外,仲有冬瓜嘅好朋友干瑶柱,另外仲有鸡肉、素翅、虾肉、蟹柳等,食到尾都食唔完食极都有。✨饱暖思牛肉▪️大滚友牛肉拼盘 (细)$4181️⃣顶级安排斯牛小排 - 油花比较均匀,肉味最浓郁,打边炉首选。2️⃣本地手切牛颈脊 - 肉质嫩滑,牛味香浓Juicy。3️⃣牛展 - 比较有咬口4️⃣美国顶级雪花肥牛 - 雪花牛质素都唔差,同样食得到牛味之余,大大块得嚟又嫩滑。5️⃣牛黄喉 - 碌几秒就食得,食落好爽口。6️⃣牛肉粒 - 不得不点名赞,平时食嘅牛肉粒通常会比较韧好难咬,冇肉味。但呢度
▪️消暑冬瓜瑶柱锅 $218
✨饱暖思牛肉
▪️大滚友牛肉拼盘 (细)$418
2️⃣本地手切牛颈脊 - 肉质嫩滑,牛味香浓Juicy。
3️⃣牛展 - 比较有咬口
5️⃣牛黄喉 - 碌几秒就食得,食落好爽口。
6️⃣牛肉粒 - 不得不点名赞,平时食嘅牛肉粒通常会比较韧好难咬,冇肉味。但呢度食到嘅牛肉粒我完全对佢改观,肉汁香浓有牛味之余,够软腍。
7️⃣牛舌花 - 好用心将牛舌折成花,由于厚切唔系薄薄一片,故食起嚟会比较有咬口,好食。
有齐7款牛肉,份量都几足,款款都食到有牛味好食。
▪️龙虾饺 $78
外皮用咗烧卖嘅黄皮,入面真系有龙虾肉再混入豚肉,食落够爽口弹牙。
▪️鬼马油炸鬼 $68
放落锅嘅时候蟹子都仲痴住虾滑唔会跌晒出嚟,蟹籽虾滑食落好弹牙,油炸鬼吸埋个鲜甜嘅冬瓜汤底,唔使加酱油都好正。
总结:冬瓜锅和牛肉拼盘上到时已经充满仙气,个画面吸睛之余仲好好食,两个人净系食呢两个都饱😋