2024-04-02
📍土瓜湾 Gyutan Toku今日朋友喺土瓜湾附近放工,见到呢间牛舌专门店有人喺度排紧队,又见到佢有好多唔同套餐可以选择,好吸引下。入到去嘅装修好精致,好似日本嘅居酒屋咁样,店员都非常之有礼貌,一嚟已经攞咗一杯热辣辣嘅茶俾我哋。😼٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و极上牛舌定食 $178牛舌有五块,而且因为系极上,所以超厚切,食落好爽口,而且肉质好嫩滑。定食除咗牛舌白饭之外,仲配有茶碗蒸、面豉汤、同泡菜,非常之丰富。红酒汁煮牛舌定食 $118红酒汁煮得超香浓,而且非常浓稠,配上牛舌嘅嫩滑,每一啖感觉都好幸福。烧鳕鱼干 $38佢嘅鳕鱼干配有蛋黄酱,而且啱啱烤好,热辣辣之余仲好脆口,作为小食非常之适合。鸡肉棒软骨串(加生鸡蛋) $38+10佢呢一个软骨串唔系周围都有,每一啖有软骨嘅口感,但系又有鸡肉嘅鲜嫩感。加$10可以配埋生鸡蛋落去酱油度,点一下嘅时候口感感觉更加丰富。High Hall $68日本绿茶 $18٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و
٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و
极上牛舌定食 $178