2023-06-14
2023年6月3日 星期六今日难得放假,同BB上完堂之后就带咗佢出去旺角行街,行左一阵由于天气太热,但又未到食晚饭时间,所以谂住揾个地方坐低休息下咁岩见到豉油街有呢一间糖水店,地方虽然唔大,但里面坐满人,应该几受欢迎,呢个时候咁啱有一张枱埋单,所以就入咗去食个糖水休息下餐厅售卖好多款甜品,其中最出名有杏仁茶同木莲冻,仲有双皮奶添,好少餐厅有机会食到,价钱都好合理,于是我哋一于叫晒呢三款黎试下等左一阵间,自家制迷你3.6牛乳双皮奶就黎到,上面仲放左两粒杞子作为点缀,食落去好重牛奶味,而且够晒滑溜,直接滑到去喉咙,又够冰冻呢个系吕宋芒椰木莲冻,冇谂过会咁大碗,而且里面有好多配料,除咗木莲冻同吕宋芒果肉之外,仲有椰果同芋圆等等,每一啖都食到好多料,感觉好满足,而且第一次食木莲冻嘅感觉唔错,真系好似食紧仙草咁,味道甘甘地,同吕宋芒好配合,同时间吕宋芒都好够甜最后仲有招牌杏仁茶炖蛋白,一嚟到已经好重杏仁味,食落去原来蛋白嘅味道都好浓郁,唔会炖到太老,同样地好滑溜,蛋白同杏仁都好夹埋单每人$70左右,系炎炎夏日食到冻冰冰又好食既甜品真系透心凉!!