2021-10-05 2509 浏览
我好钟意食面包甜点之类嘅嘢,一有介绍比较特别嘅,我就会好想去试,常温一直都想食,但系舖头真系唔系好就脚,所以今日去开新蒲岗,一定一定要去朝圣,本来一心只系谂住买拿破仑同埋戚风蛋糕,但熟悉我嘅人都知道,是没有可能的事😂😂😂,睇吓战绩如何👇🏻👇🏻👇🏻▪️原味香草戚风件装 $13一打开好香蛋味,超级松软湿润,简单的味道就是好味,这就是我喜爱的戚风,正在埋怨自己点解买得一件咁少😂▪️蝴蝶酥 $80蝴蝶酥系我最钟意食嘅甜点之一,呢度嘅蝴蝶酥唔系平$80只有一小包,但牛油香浓,糖充满焦香,而且极度松脆,坊间唔系好多饼店可以做到如此酥脆▪️法式杏仁条 $55呢个下午茶配杯茶一流,面是充满着焦糖的杏仁夹住酥脆嘅饼底,有着法式甜点甜美嘅味道,钟意食焦糖杏仁嘅朋友不可以错过,呢款是咁多款甜点当中比较甜嘅一款▪️荷兰挞 $20呢个我本身冇谂住买,但系姐姐落力推销叫我试吓话呢个好好食,我又买咗,因为我好怕好甜𠮶啲果酱,冇介绍错真系好好食,挞底系松化,中间嘅蛋糕有好香浓嘅蛋味同埋好松软,cream唔会太甜,重点最顶嘅果酱好好味呀,我对呢款甜点印象完全改观,未食呢个之前我脑海仍然系停留紧系美心$4一件好难食嘅印像😂⚠️放咗

▪️原味香草戚风件装 $13

▪️蝴蝶酥 $80

▪️法式杏仁条 $55

▪️荷兰挞 $20
⚠️放咗一晚先食

▪️古法拿破仑 $26
由三层酥皮三层合桃蛋白饼三层牛油忌廉组合而成,逐层逐层po上去,好用时间同心机,而家唔系太多饼店可以做得到,味道方面酥皮超级香脆,合桃蛋白饼充满住大量合桃,而且奶油唔甜香滑,太好味,食三啖已经冇晒。
⚠️放咗一晚先食

🍪Cookies
▪️巴马臣芝士杏仁 $55
曲奇面头见到粒粒芝士同埋杏仁,而且切到好细,但系又唔系碎,所以口感好丰富,芝士味咸咸香香,饼底当然系酥脆

▪️黑加伦子夏威夷果仁 $55
用料非常慷慨,铺满左黑加伦子同埋果仁,黑加伦子好烟韧唔太甜,好食

▪️伯爵茶 $55
一打开个已经闻到超级香嘅伯爵茶味,味道当然系一样,呢只味曲奇口感系实净小小嘅

▪️米粉巧克力$55
呢个口感好特别,食落去好浓朱古力味,在食到朱古力粒,但系成块曲奇好快喺口到融化咗,唔知系咪佢个名嘅米粉效果,好得意好好味

💛烘焙嘅世界我不懂太多,但我钟意食嘅曲奇重点在于味道是否食到原材料嘅味道质素,同埋够唔够松脆,这里的曲奇价钱当然亦都唔系平,但你会食得出佢嘅原材料都系高级货,味道细致,我超级钟意芝士同埋夏威夷果仁味💛💛

⚠️另外多谢姐姐请我食咗两粒糖😍
  • 古法拿破仑