2023-09-09
。⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯ ♡⋯⋯⋯♡⋯作为生蚝嘅爱好者,定期我都会揾下啲时令新鲜生蚝。今次介绍嘅《牡蛎酒场》就主打日本生蚝,店员会连埋日本地图去介绍日本每个地区嘅时令生蚝,务求令到食客每次都食到最时令最新鲜嘅生蚝。生蚝五岛列岛 $98比较中等size嘅长崎县生蚝,口感creamy又重海水味。Maruemon $77Size上会比较细少少,但系会爽口好多,有少少creamy同埋海水味都重嘅。明太子忌廉意大利面火炙到微微焦香嘅明太子,食落充满海鲜嘅咸香味。而底层嘅意大利面亦都相当挂汁,好creamy呀。烧牛柳沙律粉嫩嘅半熟牛肉配搭新鲜嘅沙律菜,加上微酸嘅酱汁,非常开胃。豚平烧火辣嘅铁板上面放只豚肉制成嘅大阪烧,底层嘅蛋肉微微焦香,加上沙律酱甜甜地都几滋味。蒜片榄油蚝远远地就已经闻到好香嘅蒜油,蚝身相当饱满又大只,食落好香蚝味和蒜油味。南蛮炸鸡薄薄嘅炸皮包裹住鲜嫩多汁嘅鸡肉,外皮极之香脆又入肉汁。甜品不仿试下佢地嘅烧酌,鹿见岛柑橘烧酌梳打和博多"甜王"草莓梳打都值得一试。如果唔想错过其他好介绍,记得follow我呀😘多谢大家!!!你嘅支持就系我嘅动力!记得点赞❤️⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯
生蚝
五岛列岛 $98
比较中等size嘅长崎县生蚝,口感creamy又重海水味。
Maruemon $77
明太子忌廉意大利面
烧牛柳沙律
粉嫩嘅半熟牛肉配搭新鲜嘅沙律菜,加上微酸嘅酱汁,非常开胃。
豚平烧
蒜片榄油蚝
南蛮炸鸡
薄薄嘅炸皮包裹住鲜嫩多汁嘅鸡肉,外皮极之香脆又入肉汁。
你嘅支持就系我嘅动力!记得点赞❤️
⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯ ♡⋯⋯⋯♡⋯
牡蛎酒场 (铜锣湾)
铜锣湾谢斐道535号Tower 535 1楼101-102号舖