2023-08-02
「阿翁鲍鱼」相信大家都一定听过。由翁先生掌舵嘅《富豪酒家》连续13年得到米芝莲一星殊荣,真系唔简单。无太多花巧嘅东西,但善于将食物嘅鲜味发挥到极致。✨原炖爵士汤 非常足料嘅靓汤,以响螺头、花胶、老鸡、排骨、凤爪等煲成,仲有蜜瓜(选用美国蜜瓜,因为会更清甜),全部都系上等靓料,整体好清甜。当年邓肇坚爵士好喜欢饮呢个汤,所以就叫「爵士汤」。✨油泡凤尾虾带子凤尾虾同带子都好鲜甜弹牙,简单但美味。✨香葱花蟹炆冬瓜 上菜时还原返成只蟹嘅外型出黎,卖相非常吸引。采用当日新鲜游水蟹,连同冬瓜同一齐炆,啲冬瓜够哂腍,吸收哂蟹嘅鲜味,蟹肉当然非常鲜甜,将简单嘅食材升华哂。高质。✨金针云耳蒸鸡鸡件好嫩滑,金针同云耳都好爽口。如果有碗白饭我一定连汁都捞埋。✨富豪砂锅炒饭以砂锅盛载,温度保存得好好,材料只用了葱花、瑶柱、鸡蛋浆和鲍鱼汁调味,香气十足,饭粒分明。✨蛋白生磨杏仁茶杏仁香得黎唔会太强烈,好滑,连同蛋白,非常有益。✨精选甜点有十分足料椰汁马豆糕同榄仁合桃酥 ,两者简单得黎都好好味。
✨原炖爵士汤
当年邓肇坚爵士好喜欢饮呢个汤,所以就叫「爵士汤」。
✨油泡凤尾虾带子
凤尾虾同带子都好鲜甜弹牙,简单但美味。
✨香葱花蟹炆冬瓜
✨金针云耳蒸鸡
✨富豪砂锅炒饭
✨蛋白生磨杏仁茶
杏仁香得黎唔会太强烈,好滑,连同蛋白,非常有益。
✨精选甜点
有十分足料椰汁马豆糕同榄仁合桃酥 ,两者简单得黎都好好味。