2021-11-03
最近朋友去左半岛酒店Staycation兼且试中菜,机会难逄,我亦都一齐去试左依间远东贵妇嘅经典传奇中菜!-米芝连一星中菜 嘉麟楼 -提起嘉麟楼,应该大家最深印像莫过个个都系中秋视为送礼自用都出哂名嘅半岛奶皇月饼,依个月饼就系由嘉麟楼嘅前主厨叶永华师傅发明,亦令嘉麟楼更加声名大噪。时间黎到晚上7点几,步入雍容华贵嘅半岛酒店,随即上电梯黎到今日晚饭嘅地方,映入眼廉嘅嘉麟楼就彷似保留左以前电视场面大上海式既装修,而我地身处于一间欧陆式酒店入面,有少少令人错觉以为去左另一个平行时空。- 我地今日被安排左坐上楼上,侍应服务贴心有礼,配得起半岛酒店同米芝连餐厅嘅服务水平,同行友人因为Staycation已包左套餐,我就点左嘉麟楼嘅Tasting Menu($698/1)-1.琥珀合桃4.5/5不得不特别一下嘉麟楼依个半岛嘅特色餐前小食,合桃粒粒分明,金黄松脆,配上甘香芝麻同蜜糖,好食到停唔到口,我地更加忍唔住同侍应追加多一碟添!2. 烧味拼盘(蜜味叉烧/麻香粉皮鸡皮/川辣口水鸡)3.5/5叉烧中规中距,入口蜜味够但略嫌唔够香,正常水准;鸡丝粉皮麻酱够香,几醒胃;川辣口水鸡嫩滑食到有鸡味(食鸡有鸡
米芝连一星中菜 嘉麟楼
1.琥珀合桃
4.5/5
2. 烧味拼盘(蜜味叉烧/麻香粉皮鸡皮/川辣口水鸡)
3.5/5
叉烧中规中距,入口蜜味够但略嫌唔够香,正常水准;鸡丝粉皮麻酱够香,几醒胃;川辣口水鸡嫩滑食到有鸡味(食鸡有鸡味系香港黎讲其实唔容易),辣汁偏酸麻唔算辣易入口。
3.生拆花胶鱼蓉羹&千丝花胶鱼肚羹
3.75/5
两个汤羹都水准之上,生拆花胶鱼蓉羹啖啖都系汤料,非常滋味,千丝花胶鱼肚羹都好足料,汤头浓郁,加上啖啖花胶鱼肚丝,好满足!
4.松露珍菌老虎虾球&干烧老虎虾球配窝巴
4/5
今晚两道套餐都以虾球作为主菜,松露珍菌老虎虾球只只大虾都非常饱满,爽口弹牙,更加要赞系黑松露酱无抢哂虾球嘅鲜味,配搭得非常好!另一道干烧老虎虾球配窝巴亦都非常好味,酸甜酱配上大虾再连同爽脆窝巴一齐入口,层次分明,入口系满满嘅满足感!
5.法海佛浦团&艇皇元贝皇菜苗
3.5/5
食完主菜,上返一道蔬菜比大家清一清胃口,唔洗太腻,法海佛浦团入口满足,反而艇皇元贝皇菜苗好有惊喜,系食完之前几道比较重味嘅菜式之后,依道菜嘅鱼汤反而非常清腻。
6.嘉麟楼极品炒饭&头抽和牛崧藜麦炒饭
4/5
嘉麟楼极品炒饭用小窝保温,上枱之后仲有微微热气散发,唔洗讲,炒饭粒粒分明兼且有镬气,仲有少少虾米提鲜,我地一粒饭都无剩以表诚意。另外因为没有比较没有伤害,头抽和牛崧藜麦炒饭只系用普通饭碗,形色上稍逊一筹,但米芝连嘅炒饭亦都唔会马虎,调味同配料都有落足,都系一个满意之作。
7.杨枝金露&葛仙米杏仁茶配点心
3/5
最后收尾环节点少得甜品,普遍米芝连中餐都系以杨枝金露同杏仁茶作为甜品,嘉麟楼亦唔例外,但亦唔算太大惊喜,反而嘉麟楼附送嘅点心好出色,入口好松脆!
总结: 嘉麟楼系香港历史悠久,作为传统粤菜经典,无论服务同食物都唔应该令人失望,但今日可能全场都满座,难免上菜速度稍慢,整个用餐时间接近2.5小时,菜与菜之间嘅间隔差不多20-30分钟,侍应虽然都有作出跟进,但都稍稍扣左少少分,但食物方面水准好好,而且tasting menu系同类星级中菜黎讲性价比算高,属于可以专程一试嘅餐厅。