2020-11-08 4945 浏览
呢日同屋企人嚟试下呢间位于Times Square嘅中菜馆,听闻系由资深中菜大厨主理,主打花胶菜式,另外佢嘅烧乳猪都好出名,今次叫咗4人既精选套餐,有齐前菜、主菜、饭面同甜品,每款菜式既水准都几出色同平均,睇得出厨艺几唔错,只系服务方面有些小甩漏,同埋餐厅唔系太够侍应,上菜较慢🙈🙈,不过食物方面都足以值得推介。杭椒水晶鸽呢款水晶鸽面头既酱料用上好多新鲜既花椒粒,同平时食麻辣嘢既卖相唔同,呢款新鲜花椒系呈绿色,麻香味好出,鸽肉肉质实净唔鞋,少少辣几开胃。即烧无花果天下第一猪叫得做天下第一猪应该对出品好有信心,6件乳猪件配上无花果做成嘅酱汁,酱汁就唔系好食得出无花果味,比较似平时点既乳猪酱但无咁甜腻,乳猪就算放咗一阵,个皮依然脆卜卜,好香口,底下有一层薄薄既肥膏配埋肉一齐食,的确系几好食既。浓汤花胶菜胆煲鸡真材实料既汤,每碗都有好多鸡肉,仲有大大件菜胆,当然唔少得花胶,有2件,属于比较硬身唔系煲到腍晒好胶质个种,个汤饮得出真系用上好多鸡肴出嚟既味道,鸡肉经煲过之后都唔会鞋,饮晒成碗都唔会油,仲有种好养颜嘅感觉添😻😻无花果片皮鸡二食(避风塘鸡件或凉瓜炆鸡件)呢款主菜分开咗片皮鸡以及鸡件2个菜

杭椒水晶鸽

即烧无花果天下第一猪

浓汤花胶菜胆煲鸡

无花果片皮鸡二食(避风塘鸡件或凉瓜炆鸡件)
呢款主菜分开咗片皮鸡以及鸡件2个菜式,片皮鸡真系第一次听,鸡皮烧得香脆,本身以为鸡皮下面系鸡肉,原来系面包配上无花果酱,模仿片皮鸭咁配酱汁同饼皮,面包好松软,配鸡皮食可以解腻。至于鸡件方面,唔食苦瓜嘅年轻人(即系我🤣)梗系拣避风塘啦,鸡件份量好多,每件都包住炸皮,食落好香口惹味,辣度唔高,唔太食得辣既多会接受到。

黑蒜翡翠泡虾球
好多中菜馆都会见到类似既小菜,味道唔算好特别,胜在虾球够新鲜弹牙。

鲍汁花胶捞饭
份量颇大既捞饭,主要系食鲍汁既味道,不过花胶粒比较细粒同少,唔系太食得出。

蛋白杏仁露配果冻
好养颜既甜品,蛋白份量好多,饮落带淡淡既杏仁香味,另外仲配埋一件杏仁冻,作为一餐饭既结尾好满足呀😌

人均消费:$480
推介指数(10分为满分):8分