2022-10-04 71 浏览
最近同朋友去咗天后新开嘅西餐厅Double 8 Bar & Restaurant,细细间手工菜,提供多款手工意粉牛扒、薄饼等,菜式加入不少fusion元素🤩卖相精美之余,食物质素亦相当高👍🏻🦀意大利饭配鲜蟹肉,本地咸蛋黄意大利饭以⿓虾汤、⿓虾头、⿓虾膏、⽜油及⽩兰地等食材煮⼤约10⼩时,每粒饭都充满住香浓嘅⿓虾味🦞蟹⾁同样经⿓虾汤熬煮,蟹肉味道鲜甜🦀意大利饭上有本地咸蛋⿈碎丝,充满咸蛋黄香味,口感特别😋🥔温泉蛋配自制薯蓉卖相吸引,整得好靓😍薯蓉口感creamy,好香牛油味同薯味🧈🥔上面系流心温泉蛋🥚同薯蓉一齐食好好味😋旁边仲有烤豌豆🟢青脆爽口😚🍫MARBLE AFFOGATO佢哋嘅signature甜品😍意⼤利朱古⼒慕丝蛋糕配上鲜果及饼干碎,面层系布朗尼,上面有开心果味雪糕🍦同朱古力蛋糕好夹😛另外会有一shot espresso,淋落去后再一齐食,咖啡味香浓,中和返成个甜品令到无咁甜🥰🍸SUMMER餐厅亦有酒提供🥂今次我就试咗一杯叫summer嘅mocktail🍸入面以热情果同青柠为主🍋酸酸甜甜,味道青新🌿

🦀意大利饭配鲜蟹肉,本地咸蛋黄

🥔温泉蛋配自制薯蓉

🍫MARBLE AFFOGATO