2023-11-10 271 浏览
朋友知道我钟意食斋, 介绍我去呢间巧膳坊。 店家位于红磡黄埔天地美食坊 1楼, 装修采中式宫廷风💖 门口已经有好靓嘅莲花灯 作点缀, 感觉很清雅🤗 脆香紫豆卷卖相精致, 店家使用腐皮包裹著紫菜, 之后再油炸。 紫豆卷炸得非常香脆👍 再点上酸汁, 非常开胃😋 千岛酱脆皮萝卜糕好有惊喜😋😋 炸香咗嘅萝卜糕, 加上紫菜肉松和千岛酱, 成件事好夹好好味👍👍👍 咬落外脆内烟韧, 口感一流😍😍 食到唔停口 梅菜肉燥蒸茄子梅菜配搭茄子呢个组合几新鲜✨ 甜梅菜炒肉碎再蒸茄子, 出奇地对味😋 甜甜哋嘅梅菜好开胃, 呢度架下饭一流👍 招牌黑松露炒面镬气十足, 黑松露味道很出🥰 如果再加爽脆嘅菜一起炒, 口感会更加好👍 最后再用梅菜肉燥蒸茄子捞炒面一起吃, 仲可一面两食😋 巧膳坊真系一个值得再次光顾嘅店舖, 中式斋菜也可创出新配搭✨ 以后奉初一十五又可以多一个食斋嘅好选择😍

脆香紫豆卷

千岛酱脆皮萝卜糕