2023-08-19 143 浏览
又到两公婆拍拖时间😚咁岩去左港岛行街,黎到夜晚经过见到有间好靓既餐厅,餐厅既一半系鲜花店,一半系餐厅,好有绿化既感觉,令人好舒服🥰餐厅只系提供素食,系餐牌入边好细心咁提示左蛋、五辛、奶制品、辣,有啲item可以转纯素🥰我哋6:30嚟到唔使等位就可以入座☺️🥗沙律非常新鲜,有新鲜清甜既杂果,加上少少沙律醋,而且份量唔少,好清新🌿🍲是日餐汤系甘笋汤,饮落有少少黑椒嘅香,甘笋味唔会好突出,饮落感觉有少少似南瓜汤,暖笠笠好好饮😋🔸川辣脆炸杏鲍菇杏鲍菇嘅口感好爽口弹牙,啱啱炸起好新鲜香脆,面头洒上咗川辣既调味料,食得出有少少花椒麻嘅感觉,几有四川风味😋🔸紫薯甘栗饼外层非常酥脆,入口有好香甜嘅紫薯蓉,中间有栗子粒,栗子味好香😍成个口感外脆内软,超正😋🔸芒果沙冰饮落有好香既芒果味,佢既芒果味似水仙芒,饮落好冰凉清新,冰同果汁既比例适宜,唔会冻到令人brain freeze😆沙冰质感幼细,好正😚🔸菠萝荔枝沙冰饮落荔枝味比较突出,同时亦饮到菠萝既香甜味,沙冰比例同质感同样都好适宜,唔错👍🔸黑松露野菌炖饭野菌味浓郁,而黑松露味唔会太浓,整体好Balance,炖饭嘅口感creamy,而且野菌嘅份量非常多,啖啖
川辣脆炸杏鲍菇
紫薯甘栗饼
紫薯甘栗饼

🔸川辣脆炸杏鲍菇

🔸紫薯甘栗饼

菠萝荔枝沙冰、芒果沙冰

🔸芒果沙冰

🔸菠萝荔枝沙冰

黑松露野菌炖饭
黑松露野菌炖饭

🔸黑松露野菌炖饭
野菌味浓郁,而黑松露味唔会太浓,整体好Balance,炖饭嘅口感creamy,而且野菌嘅份量非常多,啖啖都有唔同既野菌,非常好味😋

芫荽香菜虾卷扁意粉

🔸芫荽香菜虾卷扁意粉
呢款芫茜控岩晒~意粉落左芫荽碎一齐煮,食落微微带芫荽香,唔钟意食芫荽嘅人都接受到,如果系芫荽爱好者,夹埋意粉上嘅芫荽一齐食,超级丰富既芫荽味😍意粉texture好正,好Al dente,意粉入边有一啲炒得好香甜嘅洋葱丝,净系意粉部分都已经好好食😍虾卷方面,入面有一啲蔬菜碎,口感有少少似鱼蛋,食落味道鲜甜,而且煎得好香口,真系好好食😍

朱古力心太软
朱古力心太软

🤎朱古力心太软
朱古力心太软外面焗得微脆,上碟仍然保持到温度热辣辣,朱古力味非常浓郁,中间嘅留心非常香浓而且滑,配埋云尼拿雪糕,一冷一热,超级正😍

用料新鲜嘅高质素菜餐厅,估唔到素菜嘅变化可以咁多,同埋可以咁好食😋而且上菜速度好快,新鲜热辣,摆碟亦好精致,餐厅环境又靓,下次要再黎食🤓👍
  • 朱古力心太软
  • 芫荽香菜虾卷扁意粉