2018-07-23
话说上两星期同个同事倾起,早排佢晚晚陪老公出吧睇波,其中有次就去左大围呢间酒吧,见环境都几干净同埋隔离枱啲人叫啲野好似几好食,所以就约我今日放工去食好西😆😋其实我好少去酒吧食饭,仲唔到呢次有个好好既体验~🍺我地放工6点几就到,可能今晚到达时刚刚开始营业又系星期一,所以得两枱人来happy hour,不过静静地仲好吖💆🏼♀️而且一睇餐牌都见有几多选择🤓先叫左野饮,点知已送来一个饭前小食,系冻蕃茄多士🍅🍞呢两样出加地夹啲蕃茄系冻既、多士又劲脆,佢用既系似muffin既多粉面包😂😂,一啲都唔油,加埋酸冻既蕃茄好开胃,送酒都好配!🍹🍸我地叫左两个头盘两个主菜大家share,可以试多啲款🤓😋野饮就叫左mojito同green lily,叫做来个drinks green Monday🤣🤪🙈好快两个头盘就同时上桌,我自己就几钟意佢两个头盘一齐上(因为我唔钟意要等人或被等,更唔钟意是但一个食先⋯),而且两个都好吸引!先讲个plate setting 都好丰富、好colorful,然后入面无论多士、鹅肝、定个蟹肉沙津都好高水准!😍先讲个蒜蓉多士、牛油香但蒜同油味都只系好微,但又够脆!所以咁样配鹅肝一流、
我地叫左两个头盘两个主菜大家share,可以试多啲款🤓😋
好快两个头盘就同时上桌,我自己就几钟意佢两个头盘一齐上(因为我唔钟意要等人或被等,更唔钟意是但一个食先⋯),而且两个都好吸引!先讲个plate setting 都好丰富、好colorful,然后入面无论多士、鹅肝、定个蟹肉沙津都好高水准!😍先讲个蒜蓉多士、牛油香但蒜同油味都只系好微,但又够脆!所以咁样配鹅肝一流、完全唔会抢到个鹅肝味!鹅肝煎得又系超香,食落口好甘、滑、但唔会有油腻既感觉🤤🤤
另一个头盘既蟹肉沙津都好有惊喜、蟹肉超多超足料、碟上又有啲冻蕃茄建议可一齐食,因为好醒胃!不过如果再提升返多啲芒果会更好😆因为我要迎接跟住既两个主菜😂😂🙈(又系一齐上桌,服务都好贴心)
我地两个饿女竟然一个叫牛一个叫猪、上桌既两份main dishes都超巨😱个rib eye令我叫左一下,冇谂过百零蚊咁足料🙈😂😂
食落个rib eye好正、筋同肉比例刚好、肉汁又多,又煮到刚好五成熟,well done! 我特别钟意块薄薄既焦糖菠萝🍍,好香脆又甜!第一次咁食菠萝🤤😋啲薯条加左少少paprika粉落去都提升左味觉!
点知另外个黑毛猪仲正,嫩到不行了😆🤓真系超级tender但又煎到好香!旧肉既质素真系好高👍🏼而且啲配菜都好可爱,同肉眼扒既完全唔一样、今晚叫左4个菜但好似食左10碟野咁!串茄粒粒都卜卜脆,差啲畀我同事抢食哂🍅🍅🍅🍅🙈啲甘荀🥕、露荀都好清甜,证明啲食材好新鲜!👏🏼👏🏼唯一缺点系薯蓉太多、真系食唔哂有啲嘥🙈😆
同事果然好介绍,除左系睇波好地方、我觉得呢度都系食饭聚脚既一个好点,下次要试下啲set应该会仲抵😆😆