2018-05-01
今日5.1假期,同老公放假拍拖出去食餐好。突然想起早前参加孕妇分娩球班前系深水埗食野,发觉该处有好多高质素但价钱亲民既小店。即时上OR揾下美食,见到呢间既米纸卷同越式法包好吸引,决定动身前往寻美食。去到1点左右,已经有6,7人系门口排队。入面员工见到我粗身大细,好窝心问我使唔使比张椅子坐底休息下😍等左二十分钟就有位可以入去,我要左一碗"蟹膏蕃茄汤檬",老公要"猪肉捞檬"。另外点了"米纸虾卷"同"冻既越南滴漏咖啡"。最后再叫了"越式法包"同"班兰绿豆糕"外卖拎走。先黎"米纸虾卷":用上蕉叶包住米纸卷,非常有风味,食起黎方便又卫生。平时会沾醋食,呢间配上小店既酱,类似沙爹酱,入面有碎花生粒同几条蔬菜,好香好甜,但又唔会好咸好浓,我地每食完一啖,就加一匙酱上去米纸卷再食,食完唔会口渴,唔错。冻越南滴漏咖啡:我以前系其他小店饮过一次,非常钟意。所以今次强烈要求老公点呢个黎饮(原本老公点了普通冻咖啡,我话系越南小店食野,紧系配番一杯越南滴漏咖啡啦😜) 。大肚既我虽然唔可以饮咖啡,但见住咖啡一滴一滴咁落入练奶中,亦非常治疗😍😍老公见我冇得饮好可怜,比咖啡我闻一闻止痒😅😅混左练奶既咖啡味道好香甜。但
冻越南滴漏咖啡:我以前系其他小店饮过一次,非常钟意。所以今次强烈要求老公点呢个黎饮(原本老公点了普通冻咖啡,我话系越南小店食野,紧系配番一杯越南滴漏咖啡啦😜) 。大肚既我虽然唔可以饮咖啡,但见住咖啡一滴一滴咁落入练奶中,亦非常治疗😍😍老公见我冇得饮好可怜,比咖啡我闻一闻止痒😅😅混左练奶既咖啡味道好香甜。但老公觉得味道偏浓。
"蟹膏蕃茄汤檬"出场:好得意呀,蟹膏系加左蛋去整,睇落好似豆卜入面咁既样,食落有蛋味有蟹肉味,但唔觉有蟹膏味。汤底望落好清,但味道好有特色,好香,而且小店将金不换切碎放入碗中,食既时候又方便,香味又出到,赞👍🏻👍🏻👍🏻最重要食哂成碗都唔会口渴,正👍🏻👍🏻👍🏻
轮到老公既"猪肉捞檬"出场:系老公不为意间偷食了一件猪肉。。。系。超。级。好。味。。。猪肉微暖,绝对不硬不老,酱汁香甜,但又唔会盖哂猪肉味。极力推介👍🏻👍🏻👍🏻
返到屋企再食"越式法包":同老公share一半。我地都系第一次食越式法包,我本身钟意食法包,拎到返屋企个法包仲系脆身,赞👍🏻入面有我爱既酸菜、青瓜、芫茜......配埋扎肉同肉松,整体感觉唔错。但同汤檬相比,后者较出色。
最后食埋"班兰绿豆糕":因为天气成30度,拎返屋企已经有d溶🙈🙈即时放入雪柜。隔一阵拎出黎,打开蕉叶,见到颜色翠绿既班兰有两层,中间夹住一层绿豆糕。由于大肚关系,我尽量避开食绿豆个层(因绿豆太凉),但都沾到少许。入口感觉系好清新,好香,唔会太浓,好天然既感觉,绝对唔系食用精油既假味道,绝对系必食产品。开始后悔点解只买一件返屋企咁少......