2021-12-24
今次我同个朋友去咗湾仔位于新鸿基中心Maekjeok貊炙韩式扒房食晚饭。餐厅环境常当舒适,而且仲设有3间独立而空间大嘅VIP房,绝对系一边食嘢,一边倾生意商务嘅好地方。貊炙提供嘅系28-45日熟成牛肉。餐厅装置咗熟成柜,自行调整同跟进熟成程序,每旧肉都系独一无二嘅味道。我同朋友要咗House Dry Age Steak套餐。套餐包括三款韩式前菜、牛肉盛宴、同埋韩式主食。牛肉盛宴都有两种选择,我哋就拣咗第二款嘅多种牛肉盛宴,当中有西式厚切熟成扒、熟成酱油牛肋肉、和牛牛舌、同埋和牛横膈膜肉。除咗依个套餐,我哋仲追加咗一份韩国鳗鱼。三款嘅韩式前菜都各具特色。泡菜海鲜腌渍卷、少少咸香嘅泡菜里面包住猪花腩件同大虾,非常之惹味。熟成麻油拌生牛肉・酱油盛合就有熟成牛肉片配鱼子酱。鱼子酱嘅咸香提升咗熟成牛肉片嘅鲜香味。旁边嘅酱油虾同鲍鱼亦都相信鲜甜。包饭酱・韩式生菜・前菜 可以俾你将肉同菜即成生菜包咁食,清新得嚟又好味。食完好味嘅前菜,就到主角嘅烧肉喇。怕烧得唔好浪费咗啲靓肉嘅话,可以请店员帮手。店员亦会为你提供最佳食法同次序。我哋先食咗西式厚切熟成牛扒,跟住到和牛横膈膜肉、之后到和牛牛舌,而最后就系
食完好味嘅前菜,就到主角嘅烧肉喇。怕烧得唔好浪费咗啲靓肉嘅话,可以请店员帮手。店员亦会为你提供最佳食法同次序。我哋先食咗西式厚切熟成牛扒,跟住到和牛横膈膜肉、之后到和牛牛舌,而最后就系熟成酱油牛肋肉。四款肉嘅味道同口感都唔同。厚切熟成牛扒肉质软嫩肉味劲香浓。牛横膈膜肉肉质柔软,油花分布均匀,香得嚟唔油腻,肉味浓烈。牛舌分别有厚切同薄切两款,肉质柔软且多汁。熟成酱油牛肋肉肉嘅滋味浓郁,肥肉部分也不少,咬起嚟浓厚,而且肉吸收哂酱油嘅鲜味。
食完烧肉,中间就加插额外点嘅韩国鳗鱼。韩式烧鳗鱼同日式非常唔一样,唔会经过调味就直接火烧,除咗品尝到鳗鱼嘅肥美,外皮烧到酥脆,真正感受外酥内软。
食完哂烧物,中间嚟一啲开胃小菜,跟住就再食平壤冷面同大酱汤配饭。冷面非常弹牙、大酱汤相当之鲜甜好味。
最后我哋仲叫咗甜品食。蜂蜜蛋糕非常之甜,而且仲有一块原板蜂蜜喺度。特浓芝士蛋糕芝士味超香,中意食芝士蛋糕嘅朋友一定要试。