2017-12-16
呢伦食矶烧食上瘾, 同事讲起焱丸都好正, 今日一于去试下先^^ 餐厅店外设计已经好有冲绳feel, 店内好有系海边餐厅既风味, 真系好似去左冲绳拣海鲜即烧即食咁. 首先黎杯野饮先: 菠萝烧酌淡淡既烧酌配好清新既菠萝味, 酒味唔太浓, 配矶烧就最配啦!柚子啤酒好特别, 柚子味同啤酒味一样咁浓, 好易入口刺身七盛 + 另加原条针鱼卖相好靓, 摆得好精致. 未食睇D色已经知道好新鲜, 不过呢D都唔系重点!重点系厚厚切~~件件都好有肉地, 睇到都已经哇哇声, 急不及待想拎起快子 ^^七盛包括: 三文鱼, 油金鱼, 剑鱼, 海胆, 帆立贝, 虾及拖罗讲得系厚厚切, 当然系非一般厚啦…我谂佢果D系一件等于人地2-3件咁厚, 真系好满足! 三文鱼油脂分布好均匀, 色泽又靓, 超级肥美. 食完一件想再食都冇晒啦拖罗更加无得弹, 入口即溶唔在讲,入口回甘,正!帆立贝爽甜弹牙, 加少少青柠, 鲜味更加突出海胆味浓,好鲜甜原条针鱼第一次试, 肉质晶莹剔透, 本身好清新爽口, 不过本身鱼味唔算浓, 但原来食针鱼系配姜葱酱油, 配埋一齐食真系滋味好多!万众期待 - 蟹肉噌味甲罗烧有两种味道选择: 原味及南瓜味
首先黎杯野饮先:
菠萝烧酌
柚子啤酒
好特别, 柚子味同啤酒味一样咁浓, 好易入口
刺身七盛 + 另加原条针鱼
拖罗更加无得弹, 入口即溶唔在讲,入口回甘,正!
帆立贝爽甜弹牙, 加少少青柠, 鲜味更加突出
海胆味浓,好鲜甜
原条针鱼
万众期待 - 蟹肉噌味甲罗烧
有两种味道选择: 原味及南瓜味
一见到就已经哗左一声, 好鬼死正, 好想即时食. 店员见我地咁兴奋, 就叫我地帮手将鹌𪂹蛋同蟹内既料混合, 一路混一路系咁话好想食, 哈哈!! 之后店员就帮我地烧, 一路烧已经闻到蟹果阵鲜味. 之后我地就继续食其他野, 等店员帮手烧喇, 估唔到都要烧成10-15MIN, 正确时间冇留意, 可能太想食所以觉得好似烧左好耐咁.
终于食得喇, 蟹膏既鲜味超级超级浓郁. 毎一啖仲食到蟹籽, 脆卜卜既感觉好得意,噌味味浓, 可以配埋青瓜丝一齐食, 好清新, 好幸福啊
鲍鱼壳烧
鲍鱼不断卷动身体, 非常活跃, 一直咁系郁. 当店员帮手烧时, 佢地郁动得更加利害. 一路睇一路觉得好残忍, 怪不知餐厅帮佢改左个名叫”残忍活鲍矶烧” 啦~
呢个好快就有得食, 烧完店员仲好细心, 帮我地剪开左两旧, 可以一啖啖黎, 试真D, 哈哈!! 鲍鱼烧得好爽口弹牙, 尤其边位烧到脆脆地, 唔会韧. 加上店员烧果阵一边烧一边落酱油, D鲜味即刻出晒黎, 好正!
主角出场 - 毛蟹锅
哗~原只毛蟹上,都系第一次食咋,见到只毛蟹脚粗粗,毛神神, 蟹膏又多多咁,见到已经流晒口水, 终于见识到原来系咁大只.
锅内配料有白菜, 金菇, 椰菜, 豆腐, 冬菇等等. 因为惊D蟹难熟, 我地先拎起左几条蟹脚, 食左蟹脚先^^ 蟹脚好大条啖啖肉, 肉质柔软, 非常之鲜甜. 而且好易剥, 唔会黐壳. 蟹膏同样鲜味浓郁,真系无得弹啊!