2019-03-30 29 浏览
放工约左旧同事食饭,由于佢系西铁人,揾个中间位食饭,佢就提议去美孚🐥食。对于美孚既记忆就系旧,我阿爷以前住呢头,瓜左之后都好少再黎呢边🙊咁我仲谂住大屋苑都系多连锁食肆,不过同事话食过一间日本野好唔错,又抵食、好食同埋旺场,今晚黎到果然多人,门口有几pair人等紧位。好彩同事book定枱咋!😛小店都系十零张枱,店员都好忙碌下,但我觉得佢地态度都唔错,几忙都有礼貌,斟茶🍵呢啲小动作都冇忘记见menu太多选择,同事就话不如叫个二人餐算,唔驶烦😂就拣左京都二人前料理🎉落单后先黎左刺身,新鲜、鲜甜、卖相又好靓!刺身份量刚好,每人一件有五款够哂丰富,最好食我会拣虾🦐肉超弹又爽甜,其他好似三文鱼、帆立贝呢啲都唔错再黎多个冻盘,芒果🥭蟹子沙律,仲要一人一碟,变相每人都有4块大芒果,好香wow! 虾子都够多,两样野配埋几夹!唔错!我个人呢就好怕食过多沙律酱🥗而且摆得耐少少就好快出水。所以佢呢一个沙律落嘅份量相对地较少,我反而觉得好好食😌寿司同卷埋一齐上,哗!估唔到有大拖罗🍣呀!真系好多油脂又爆香!海胆同油甘鱼都好新鲜,仲有个牛油果🥑卷物都唔错,牛油果全部薄切,够薄所以个比例啱啱好,唔会太抢啲饭味👍🏼 旧

寿司同卷埋一齐上,哗!估唔到有大拖罗🍣呀!真系好多油脂又爆香!海胆同油甘鱼都好新鲜,仲有个牛油果🥑卷物都唔错,牛油果全部薄切,够薄所以个比例啱啱好,唔会太抢啲饭味👍🏼 旧拖罗咁靓,散叫都要成百蚊,跟餐都有得食真系好唔错! 食食下就黎埋烧银鳕鱼🐟其实呢个时侯都饱饱地,好彩呢件又薄薄地身,D肉质好滑好嫩👍🏼佢应该搽左D烧汁再烧,甜甜地几有风味😼

食完D冷盘,店员就拎左两碗汤黎,介绍左呢个系佢地自家制的立鱼汤🍲🍲果然好浓好香鱼味。唔钟意鱼腥味🦴既人可能觉得会太劲,但我就觉得系鲜,而且佢唔系配味噌,只系用海带架,仲带有D豆奶🥛令到个汤出黎好滑。用鱼煲既另一大好处系一滴油都冇,好健康,💪🏼好饮!

最后黎埋个焗杂菌🍄同埋蒜香和牛🐂初头以为佢切粒,其实都有成十旧,油香好足,又冇烧到好硬,肉味好出🐮不过烧和牛真系够哂油水,所以系比较油D,还好都唔系好多份量,冇咁有罪恶感🙊入口即融,大满足!
呢个餐真心抵食,又有刺身有大拖罗海胆寿司🍣又有和牛,都系700蚊,而且估唔到小店水准都好出色,店员都好用心招待,再有机会黎美孚都可以再黎食🤩🥳
2019-03-29
  • 京都二人前料理