2024-03-25
新开茶记,平日晚市都唔少人,晚餐选择多,有12个,睇都要啲时间😅。一睇到鱼就想食,因为屋企少整🙈,有乌头,马友。见系双柠蒸元朗乌头,特别想试。🍽️是日晚餐:🐟双柠蒸元朗乌头 $88劲大条,双柠系咸柠+鲜柠,好清香。乌头一啲泥味都无,肉质结实唔韧,腩位软滑油香,啲汁有淡淡生果味,少少甜,唔小心捞左饭🤤。🐔蜜椒薯角鸡中翼 $88名堂较普通,似西式,点知食落好有水准。鸡翼即炸,蜜汁甜度刚好,配上黑椒嘅香,完全唔腻。每旧薯角都沾满汁,正。茶记特色系快,乌头一到就顾住食鱼,到尾先食埋啲鸡翼仲好脆,真心好食。🥦西兰炒花牛柳 $88卖相同酒楼一样😯,老细话厨房之前系酒楼做,唔怪得摆盘咁睇得啦。可能双柠太鲜,牛柳被比下去😆。🍹冻柠茶少冰少甜+$3好耐无饮过甜度啱茶浓柠香都咁平衡嘅冻柠茶,可能形容得夸左啲,但真心好饮。🍹冻奶茶少冰少甜+$3茶够浓,甜度啱,不错。如果想饮奶香滑,我谂热饮会更好饮。🌟食食下发现斜对面有间同名两𩠌饭劲多人排队,好奇下问姐姐,佢话都系佢地㗎,最好食系鸡翼,下次加𩠌可以靠佢啦👍🏻。
🍽️是日晚餐:
🐟双柠蒸元朗乌头 $88
🐔蜜椒薯角鸡中翼 $88
🥦西兰炒花牛柳 $88
🍹冻柠茶少冰少甜+$3
🍹冻奶茶少冰少甜+$3
茶够浓,甜度啱,不错。如果想饮奶香滑,我谂热饮会更好饮。