2018-06-21 295 浏览
放假同男朋友出黎铜锣湾行街,仲未食午餐既我地就揾左间楼上茶餐厅食野。餐厅比我地想像中大好多,地方宽敞,两点都仲有唔少食客。职员非常热情招待,安排好座位俾我地后主动介绍有咩好食,最后我说叫左个黄袍叉烧饭!今次系我第一次食,原来黄袍系指鸡蛋,黄金色既蛋铺系米饭上面,再系鸡蛋上面摆叉烧。鸡蛋既熟度岩岩好,唔会太熟,口感好滑...至于叉烧既密汁味道甜而不腻, 肉质非常稔身, 而且叉烧是半肥瘦的, 口感松软、味道一流!坚持餐餐都要有蔬菜既我另外叫左份灼菜心,菜心清甜,挺不错。最后,一杯简单既冻柠茶估唔到会俾到惊喜我!茶味浓郁而且好清香既柠檬味,本人偏好甜,所以觉得甜度岩岩好~呢间茶餐厅好唔错,简单得黎食物质素好,旅客想黎香港试下茶餐厅,呢间系不二之选。

坚持餐餐都要有蔬菜既我另外叫左份灼菜心,菜心清甜,挺不错。