2019-07-08
7月1号book左12点半,可能公众假期,lunch period去到得两枱客,所以无限我地坐几耐。经openrice book,点Alaka menu有75折。一坐低就已经睇中左几样野食,虽然系lunch,但起身第一餐就食咁多野,系有啲重口味嘅🤣海胆多士($78/1pc)每件多士上面至少有5-6件海胆,海胆鲜甜,入口即融,多士脆度适中,两个字:好食隔离个兜系蕃薯条,跟个steak嘅side dish黎,系我哋另外再加$52on top再叫嘅,其实系同炸薯条一样,但变左蕃薯咁解,意想唔到咁大兜,同埋炸得够脆,又甜甜地,健康过食薯条香草蛋黄酱焗蟹肉,牛油果,鲜芦笋配温泉蛋($148)一上枱嘅时候已经觉得呢碟野嘅外貌好靓,个颜色嘅配搭好refreshing。一刀切落块个下先知原来系一个完整嘅牛油果中间包住流心嘅温泉蛋,牛油果上面铺咗块一半嘅芝士,啲切粒嘅红椒同埋芦笋都好淋,同个蛋黄酱都好夹。但系整体来讲成碟菜有啲咸,可能系因为个蛋黄酱有少少重口味,再加埋𠮶块芝士就令到成个菜嘅味有啲过咸左炭烧芦笋红菜头藜麦沙律($138)本身对呢个𩠌都冇乜大期望,因为我自己本身唔系太钟意食红菜头,但系呢个沙
海胆多士($78/1pc)
香草蛋黄酱焗蟹肉,牛油果,鲜芦笋配温泉蛋($148)
炭烧芦笋红菜头藜麦沙律($138)
本身对呢个𩠌都冇乜大期望,因为我自己本身唔系太钟意食红菜头,但系呢个沙律嘅红菜头𠮶阵红菜头味就唔系十分重,所以个人来讲都觉得系易入口嘅,对于如果唔食红菜头嘅人来讲。沙律个sauce酸酸甜甜,食落个感觉好refreshing。同埋又有啲饱肚嘅薯仔同藜麦long一long肚,食哂成个沙律其实都几饱
个main course本身想叫慢煮牛小排,但极级唔好彩地系佢寻晚卖晒今日整唔切,所以我哋叫咗另外一款steak
美国一级肉眼 380g ($338)
我哋叫咗medium,medium肉质食落淋滑,唔会话血淋淋咁样咁但切开仲有少少红色。表皮都煎得好香口,好食!Side dish系加多$52嘅一个牛油焗蕃茄仔,啲蕃茄仔熟嘅程度系食蕃茄仔最有营养嘅𠮶个熟度,又唔会太酸。以佢嘅量来讲好似食番薯条系比较抵
呢一餐,总括而言:十分高质,性价比中级