2022-07-26 123 浏览
第一次食呢间楼上顺德私房菜,超高水准超高质,好味之余,价钱相宜,最紧要感受到老板同师傅对每一道菜嘅用心,一定会回头再帮衬!我地叫左个二人餐,真心讲两个人食份量偏多,已经净系叫左一碗白饭share,都食到好饱。名门二人杏福精选午市套餐 两位用$728杏汁炖白肺汤超钟意杏汁杏仁茶嘅我,对呢个汤都几高要求,呢个汤完全系我想要嘅味,超级足料,生磨南北杏,令到杏仁味超浓,猪肺煲到好腍,侍应好贴心咁准备左豉油比我地点黎食吊味!镶钻黄金虾卖相好靓,睇落只虾好大只,以为好厚炸粉,原来唔系,系只虾就系咁大只,外层沾左咸蛋黄同麦片,好特别嘅配搭,香脆可口,虾肉好新鲜开边再落镬炸,啖啖肉好正,虾头都炸到脆卜卜,虾膏好鲜甜!大良炸鲜奶炸鲜奶好难掌握,上碟同食嘅时间唔同,感觉都差好远,呢个时间、口感、味道都拿捏得啱啱好,上碟时热辣辣啱啱新鲜炸起,外层香脆,入面嘅鲜奶有少少流心,唔会成旧粉咁,牛奶味香浓,系我食过最好味最正嘅炸鲜奶!$128 精美小菜任选一款 - 顺德煎酿鲮鱼呢道菜好考功夫同心机,师傅用左三条鲮鱼肉,再酿成一条,用番鱼头、鱼皮、鱼尾以一条完整嘅鱼嘅形态再呈现出嚟,鲮鱼肉爽口弹牙,师傅应该打鲮鱼肉打

名门二人杏福精选午市套餐 两位用$728

杏汁炖白肺汤

镶钻黄金虾

大良炸鲜奶

$128 精美小菜任选一款 - 顺德煎酿鲮鱼
呢道菜好考功夫同心机,师傅用左三条鲮鱼肉,再酿成一条,用番鱼头、鱼皮、鱼尾以一条完整嘅鱼嘅形态再呈现出嚟,鲮鱼肉爽口弹牙,师傅应该打鲮鱼肉打到起晒胶。

顺德污糟鸡(半只)
呢度菜好香好惹味,离远已经闻到好香酒香味,师傅用左黄酒、绍兴酒、玫瑰露酒腌只鸡,再落左黑白胡椒调味,所以有少少辣,鸡件切得好细件,所以特别入味,而用蒸黎做烹调方法就可以更加锁紧味道,第一次食已经爱上左呢道菜,我地仲用左啲蒸鸡汁嚟捞饭添!

上汤时蔬
菜心清甜,浸上汤清清地去油腻感,平衡番之前几碟较浓味嘅菜。

生磨蛋白杏仁茶
最后甜品都系我至爱嘅杏仁,即叫即煮所以要预10-20分钟,都系好浓味嘅杏仁味,超喜欢!