2016-05-26 578 浏览
辛苦得来志在食!公司忙完个project,老板请一班同事去一间新开张既火锅店打边炉庆功。首先黎个刺身拼盘,个拼盘重类繁多又够新鲜,诚意推介象拔蚌、立鱼、牡丹虾!(老板之后仲叫餐厅拎D 虾头去炸来食)打边炉最紧要梗系个汤底啦!我一行十几人,叫咗3个汤底︰黄金鸡翅锅、黑松露杂菌锅同花甲海鲜海锅,各有特色。但我最钟意既都系花甲海鲜海锅,汤底非常香甜,仲有淡淡酒味。呢个锅D料又足,D花甲大大只传说中,最简单既菜色最考功夫。绝对认同!个简简单单既牛丸系非常之咁好食,结实弹牙唔在讲,牛丸系有好香浓既牛肉香味,睇得出餐厅系好用心制作既。另外要赞既就系佢既黑毛猪喇!我打边炉通常都系食牛多,硬系觉得渌猪肉好似唔知点咁。但呢只本地黑毛猪完全改变我既睇法。薄薄一片,肉味鲜甜,点少少豉油已经好惹味,好似食紧shabu shabu咁!仲有佢个黑毛猪云吞,真系同传统云吞舖有得fight!虽然食到肚满肠肥,但甜品系另一个胃既,我地试咗日本直送既原个生果雪葩做甜品。雪葩充满果香味,酸酸甜甜咁,好醒胃,啱晒夏天消暑降温! 亦为我地呢餐划上完美句号!

(老板之后仲叫餐厅拎D 虾头去炸来食

亦为我地呢餐划上完美句号!
招牌黄金鸡翅锅
超弹牙牛味香浓牛丸
响铃
本地黑毛猪
刺身拼盘丰富
题外话/补充资料: 餐厅阿姐服务殷勤,仲帮我地起雪柜底摷个菠萝雪葩出来,值得一赞!
2016-05-25
招牌黄金鸡翅锅