2024-10-20
作为寿喜烧控当然要试下新开嘅高质sukiyaki 🥰 其实餐厅都开左一排不过一路冇机会去试下🤣 餐厅系由前sukiyaki mori 厨师主理,品质好有保证!全店都系吧台设计,可以睇住师傅席前烹调🫶🏻/Sukiyaki Set “Yoshi” $780/今次黎食dinner set,内容非常丰富!首先有季节一品料理,系炸粟米馒头🤣 见到卖相已经觉得好得意,炸皮薄而松脆,粟米清甜,底下嘅馒头非常软熟!之后就系日本菇茶碗蒸,口感非常软滑👍🏻牛肉方面有三款,分别系京都姬牛肉眼、京都姬牛西冷、熊本和王肩肉!另外仲会配搭多款日本时令野菜👍🏻 餐厅采用关西风烹调方式,师傅煮食材嘅时候加入白糖,令到食物会有焦糖嘅口感同味道!牛肉口感软熟,油脂分布均匀,加上焦糖嘅表面非常香口😋个人最期待竟然系焦糖洋葱,事关之前系sukiyaki mori 食过好惊艳,不过个人觉得今次可以再煮耐d,焦糖效果可以更好!最后滑蛋炒饭吸收晒和牛嘅精华!味道浓郁香口,另外仲加入牛肉粒,一d 都唔儿戏🤩 甜品方面试左白桃牛奶布丁同埋hazelnut 雪糕铜锣烧🥰 个人好钟意白桃牛奶布丁!口感软滑,奶味浓郁,面头仲加左桃粒🍑整体黎
/Sukiyaki Set “Yoshi” $780/
今次黎食dinner set,内容非常丰富!首先有季节一品料理,系炸粟米馒头🤣 见到卖相已经觉得好得意,炸皮薄而松脆,粟米清甜,底下嘅馒头非常软熟! 之后就系日本菇茶碗蒸,口感非常软滑👍🏻
牛肉方面有三款,分别系京都姬牛肉眼、京都姬牛西冷、熊本和王肩肉! 另外仲会配搭多款日本时令野菜👍🏻 餐厅采用关西风烹调方式,师傅煮食材嘅时候加入白糖,令到食物会有焦糖嘅口感同味道!牛肉口感软熟,油脂分布均匀,加上焦糖嘅表面非常香口😋 个人最期待竟然系焦糖洋葱,事关之前系sukiyaki mori 食过好惊艳,不过个人觉得今次可以再煮耐d,焦糖效果可以更好!
整体黎讲系食物质素冇得挑剔,全部食材新鲜,味道都非常出色!不过唯一系餐厅范围比较细,座位比较密,大家围住个吧台讲野会比较嘈🤔