2021-01-05
朋友介绍我大埔有间饮Gin食扒专门店,难得过开呢边,一于去试下果然系隐世餐厅,佢个门口都有别于平时既门口,系一个铁既大闸,真系行过左都唔知😆一入到去已经有d烟雾弥漫同闻到浓浓既烤肉味,好想食肉呀🤤系肉柜拣左想要既肉,会再按g计算价钱的,另外仲有多款Gin可供选择Mixed Race 呢杯系有Earl grey Infused Gin,Earl grey 味我就唔系好饮到,反而饮到药草同药材既味道,相信系加左vermouth,微微酒味好易入口Happy Ending (V)好似饮紧芝士奶盖咁,面层厚厚既cream cheese form咸咸香香,混入蓝莓,酸酸甜甜几好味One Night in Bangkok呢杯好香香茅既味道,好清新,完全饮唔到酒味Classic Bake Onion Soup好正宗法式洋葱汤既味道,洋葱焦糖化后令到成个汤都好甜,好浓郁US Black Angus Prime Rib eye 拣左Bearnaise 汁,牛油蛋黄酱,个酱系非常浓郁既味道,但我习惯食牛扒既原汁原味,呢块牛扒够晒靓,唔洗汁都已经好好食,Medium rare拿捏得好好,好香炭烧味,肉质好腍,
一入到去已经有d烟雾弥漫同闻到浓浓既烤肉味,好想食肉呀🤤
Mixed Race
Happy Ending (V)
One Night in Bangkok
呢杯好香香茅既味道,好清新,完全饮唔到酒味
Classic Bake Onion Soup
US Black Angus Prime Rib eye
拣左Bearnaise 汁,牛油蛋黄酱,个酱系非常浓郁既味道,但我习惯食牛扒既原汁原味,呢块牛扒够晒靓,唔洗汁都已经好好食,Medium rare拿捏得好好,好香炭烧味,肉质好腍,好出色
US Black Angus Prime Porterhouse
T骨扒系有两款肉质,一边系tenderloin, 一边系stripe steak,配以Red wine beef jus
Tenderloin 肉质真系无得输,肉味浓郁又嫩,stripe steak都好食,但相对就瘦d, 有咬口d,一款扒可以试到两个部位,好开心呀
US Berkshire Pork Chop
除左牛扒,猪扒都烧得好好,叫左well done但肉质都仲好juicy, 个green peppercorn 汁几特别,无平时既黑椒汁咁呛
真系要赞扬下呢度既待应,对全部肉类都非常熟悉,仲详尽解释卑我地听,好informative, 不过因为食得太开心,完全忘记左用餐时间只得2小时,闲日都好多人等位,所以叫唔切甜品,有少少美中不足啰😝