2022-10-01
放假老友话想食下韩式午餐,揾左几间老友话试下呢间马场洞,一黎交通方便就系形点地下,近屯马线,2黎个名又系韩国既地方名,一于试下,睇返资料呢间铺前身系新麻蒲韩烧,上年其实都黎食过感觉就一般般,但再睇真d原来只系改左名,d餐牌上既食物印象中好似一样,唔紧要再黎试下睇下有无分别。咁大约中午1点左右到啦,假期点都人多d等左半个钟左右都入得,唔算太耐,个门面就比较唔似韩式餐厅,内在环境其实好大下,个格局同上年黎都无乜分别,睇黎都只系改名或转手。由于安排坐左系比较角落既位,有时叫侍应都未必揾到人,个场又真系几大,如果用QR code落单感觉好d。睇下个餐牌,今日主要就食韩式料理,午餐价钱其实都唔算平,不过如果话几个朋友一齐聚下食下又ok。其实坐底就已经上左3碟前菜,有泡菜,土豆丝同鸡脾菇,前菜讲真几有惊喜,泡菜味道少少酸少少辣,酸辣度唔算好抢,几好食,土豆丝就爽脆,味道就淡d,最估唔到竟然有鸡脾菇做前菜,个人几钟意食,味道少少辣,最紧要前菜系有得任食,但叫人就可能比较困难d,始终个位比较角落,最终都加多左碟泡菜。脊骨土豆锅配饭呢个餐呢,真系几夸张,1个锅有成差唔多8件牛骨,件件大大旧,初初以为只系
脊骨土豆锅配饭
呢个餐呢,真系几夸张,1个锅有成差唔多8件牛骨,件件大大旧,初初以为只系骨大但其实肉都唔少,d牛骨其实都只系煲汤骨,但加落本身呢个大酱汤度又加返d风味,肉质煲到腍得黎又唔会烂晒,有时仲食到d软骨位,边食又边饮佢d汤,真心觉得好正,汤入面配料都唔少,主要有5大件薯仔,咁足料呢个价钱抵啦,唯独我觉得个汤比较浊,好似好多咪味粉咁,配饭系韩国珍珠米,夹果阵有少少黏,但食落又唔会痴笠笠,个饭都几高质,个餐既缺点就系食到你无仪态,因为d骨大大旧一定要用手揸住慢慢损。
极级霜降牛肉釜饭
呢个餐要等耐少少大耐10-15分钟,釜饭就好似韩式既煲仔饭咁,煲饭本身加左高汤去煮食落带点香味,霜降牛肉粒份量都唔少,铺满成个饭份量好足,牛肉粒带点油脂食落唔会鞋,调味都岩岩好,初初睇落饭好似好细但其实个碗几深,所以份量绝对充足,饮品黎讲就只有汽水拣,想饮其他野就收正价。
整体黎讲食物质素系非常满意,环境都够大坐得几舒服,而餐厅不时都会播返d韩国流行曲,岩晒我呢钟意kpop既人,但其实人多都比较嘈听唔到d乜其实,如果话想食个高质韩国料理呢间都系个唔错既选择,唯独服务方面就真系正如好多食评所讲要加强,今日我既用餐服务体验其实唔算得上差,但一定唔叫好,好多时同侍应讲完就行开,放低又行开,其间都感觉到佢地比较目无表情,可能人多比较忙啦,虽然话中间无乜甩漏,但作为一间中高档餐厅黎讲服务有侍加强。