2022-09-20
💛好味指数:4.8/5💛💜回头指数:4.7/5💜 铜锣湾新开咗韩国居酒屋🏮香港的韩国料理好多,但系高级嘅韩国餐厅就比较少。餐厅的环境舒适,而且菜式选择多,成个环境和气氛都觉得好Relax☺️ ✅前菜前菜系腌萝卜,带辣味,如果多几款前菜更开心😆✅牡丹虾$178两只牡丹虾分别配海胆和鱼子酱,用料上乘、摆盘精致✨牡丹虾鲜甜,配炸紫菜好夹🦐✅韩式生牛肉$220海胆配生牛肉旁边有炸紫菜,可以好似牡丹虾的食法,放在紫菜上面一齐食,味道更丰富☺️生牛肉完全唔会有腥味,配上海胆食到两种唔同嘅鲜味,系一道好出色的小食❤️✅烤和牛肉$178有啲似日式的牛肉丼,但韩式的味道😂牛肉配上菇和洋葱🧅同日式的味道完全唔同,味道系偏向韩式的酱汁,烤牛肉细嫩入味👍🏻👍🏻✅八爪鱼$258八爪鱼烤得好香,口感偏配泡菜好夹👍🏻不过有部份烤过咗小小,但唔算太大影响🙈✅韩牛胸肉$660呢款系顶级1++韩牛胸肉,见到啲牛就已经觉得好吸引😍忍唔住即刻打卡📷牛胸肉油脂分布平均,水芹菜会同牛肉一齐炒,店员会即场烹调,技巧熟练,相信一定训练有素👍🏻炒好之后会放喺一边,炒埋其他嘅配菜,有芽菜、韭菜、蕨菜、泡菜和菇牛肉口感软滑充满牛香😋而且每款配菜
💜回头指数:4.7/5💜
✅前菜
前菜系腌萝卜,带辣味,如果多几款前菜更开心😆
✅牡丹虾$178
✅韩式生牛肉$220
✅烤和牛肉$178
✅八爪鱼$258
✅韩牛胸肉$660
牛肉口感软滑充满牛香😋而且每款配菜都好好食,特别系菇!比起平时食嘅更加香♨️
✅NAROO SAENG MAKGEOLLI$390
店员耐心介绍咗呢款就俾我哋,米酒浓度11.5%,味道偏甜易入口,️口感厚身,好适合女仔饮☺见到呢款酒个造型咁特别(唔似酒😂)睇一睇背后有ig,原来系一个新兴嘅韩国品牌 @hangang_brewery ,都几钟意呢款酒,有机会都想试埋呢个牌子其他的酒🥂
✅Tiramisu$78
用米酒整嘅Tiramisu,旁边配白朱古力🍫同平时嘅Tiramisu唔同味道,但蛋糕松软,甜度适中,酒味唔会好浓,系一个好唔错的饭后甜品🍰
🐻总结
好适合和朋友/情侣庆祝活动🎉一定会留下一个美好的回忆☺️餐厅环境、服务的质素都非常好👍🏻
📍교자상GYOJASANG (铜锣湾)
铜锣湾加宁街1-3号Fashion Walk地下C号舖