2021-08-03
咁啱好友生日,佢话公司楼下开咗间熟成牛肉嘅韩式扒房,有自家熟成柜自行跟进牛肉熟成程序,咁pro就一于去试吓熟成牛顺便庆祝生日。呢间餐厅装修都几豪华,一坐低仲有只猫仔机械人边行边喵喵叫送上前菜、酱油、生菜包同自家包饭酱。叫咗$380/ 位既steak omakase set,晚餐包4款肉: 牛肋骨、和牛羽下肉、熟成牛肉同五花肉,西式厚切熟成扒另加一客和牛三角同埋两杯红酒点缀一下。前菜拣左和牛他他,同鸡蛋、雪梨丝拌匀后用两种唔同既紫菜包住嚟食,肉味好鲜甜,而其中浅色𠮶一款紫菜比较特别,有非常之浓既海藻味,之前从未食过。跟住既系韩式石锅蒸蛋,个蒸蛋好软熟,应该加咗鲜奶一齐蒸,好香好滑。终于到主菜喇,店员介绍是日熟成牛肉系SRF极黑和牛,仲话熟成既牛肉可以将肉汁锁哂喺肉里边,又真系㖞,同平时食既烧肉真系唔同,特别juicy,肉汁特别丰富。之后就系熟成酱油牛肋骨,酱油腌过肉味更浓,食落去嘅感觉系非常之正宗嘅韩国味道。韩牛羽下肉,系牛嘅前腿部位,今次系第一次食呢个部位既肉,肉质好软熟同埋牛肉味好浓。韩国五花肉,烧到香脆用生菜包住食,配埋包饭酱真系非常之好味。和牛三角,系肋骨部位附近既肉,油花比较多
生菜包
和牛他他
和牛他他
熟成酱油牛肋骨
熟成酱油牛肋骨
羽下肉
五花肉
五花肉
和牛三角,系肋骨部位附近既肉,油花比较多,入口即溶。
和牛三角
食到哂啲烧肉其实都已经好满足,但set仲有包一款主食同甜品,主食拣左冷面,最后再食埋个雪糕甜品,真系满足到唔知点形容。
冷面
总括来讲,今次生日饭嘅经历非常之好,食物同服务质素都好高,全程由店员帮手烧烤肉类,以呢个套餐既价钱真心觉得抵食。
韩式石锅蒸蛋