餐厅: 貊炙
优惠: 于此国泰伙伴餐厅用餐赚里 !
条款及细则:
须受其他国泰条款及细则约束。
貊,音「墨」,有指同貉系同类,亦可以指朝鲜半岛中南部嘅一支部族。而貊炙作为香港首间韩式扒房,将韩式烧肉同西式干式熟成嘅肉类处理方法融合,简直系味觉嘅奢华享受。 酱油盛合先试韩国传统料理。用酱油腌制,咸味同甜味啱啱好;带子鲜甜,虾肉肥美,八爪鱼爽口弹牙;有少少辣椒同蒜头提味好开胃。 盐砖和牛西冷牛扒不得了!和牛西冷油花分布平均,肉质嫩滑。职员会帮手烧,半熟嘅牛扒放喺玫瑰盐砖上面,利用余温吸收盐嘅味道,入口即溶。庆州黑毛猪盛合配生菜猪梅肉肉质爽口,猪五花肥瘦相间,脂肪油香非常,猪肠口感筋道唔油腻,猪皮烧到有少少焦香,胶质丰富。配生菜同生蒜系经典韩式烧肉食法,增加清新同减低腻口感觉。 海鲜煎葱饼烧肉之外,韩式煎饼都劲吸引。海鲜厚实弹牙,煎饼同一般做法唔同,多咗份酥脆。酱汁除咗酱油、糖同醋,仲有麻油同芝麻等,为煎饼提升味道层次。青瓜青柠梳打/西柚乳酸梳打青瓜嘅清新加上青柠嘅清涩,凉快舒畅。西柚同乳酸都甜甜酸酸,佐餐一流。 蜂蜜雪糕用蜂巢蜜配云尼拿雪糕,较蜂蜜穊身,甜味清香,感觉十分滋润。

蜂蜜雪糕
用蜂巢蜜配云尼拿雪糕,较蜂蜜穊身,甜味清香,感觉十分滋润。
小菜
2024-08-28