2021-11-18
最喜欢去揾小店食,呢间西餐厅系Donki附近,装潢好特别,座位唔算多,但坐得好舒服,座位另一边有个供小朋友嬉戏嘅地方,原来成间餐厅都系来自一家人经营,餐厅老板负责煮野食,老板大儿子仲会帮忙招呼客人,爷爷嫲嫲帮忙照顾小儿子,感觉好温馨。🔸Dinner set for 2 $388▪️小食炸带子,细细粒,卖相平平无奇,但食落好香口,外皮劲香脆,入面粒带子好弹牙,好好味唔够喉!▪️是日餐汤希腊鱼汤,用左柠檬、香草、初榨橄榄油制成,所以饮落觉得好清甜,好多鱼肉系入面好足料,而且完全饮唔到有鱼腥味,好味~▪️手切粗薯条🍟每条薯条都系人手切,好有惊喜,食落脆口之余仲带点烟熏味,非常好味!老板话佢地细心挑选左美国薯仔,淀粉质含量最高,同埋薯味最出,而做法亦相当唔简单,薯仔先去皮、切片、蒸熟、风干,先再拎去炸,最后系外层洒上红椒粉,真系好有诚意!▪️自家制肉酱意粉🍝有别于一般肉酱意粉,佢哋肉酱系自家制,肉碎系一团团,口感好特别,而意粉煮到刚好,保持应有口感,仲好挂汁,蕃茄酱汁好香浓。▪️日本空运甘雕🇯🇵🐟来自日本嘅甘雕鱼,卖相好精致,面头铺左木鱼丝,感觉更日式!而甘雕鱼肉质好嫩好鲜甜,鱼皮经高温烹煮后变到好脆口
🔸Dinner set for 2 $388
▪️小食
▪️是日餐汤
▪️手切粗薯条🍟
▪️自家制肉酱意粉🍝
▪️日本空运甘雕🇯🇵🐟
来自日本嘅甘雕鱼,卖相好精致,面头铺左木鱼丝,感觉更日式!而甘雕鱼肉质好嫩好鲜甜,鱼皮经高温烹煮后变到好脆口,真系好惊喜!周边有炸到好香脆嘅羽衣甘蓝包住,底下有昆布清汤,点埋一齐食更觉清甜。
▪️Mango Lessie
好浓郁,芒果味香
▪️Berry Yogurt
同样好浓郁,啖啖都饮到野莓肉,非常足料
整体感觉,无论系餐厅环境定系食物质素都十分出色!每道菜上菜时老板都亲自出嚟介绍,真系好有诚意,完全感受到佢对煮食嘅热情,系真心喜欢先会咁用心做,一定会回头再食👍🏻