2018-07-02
平时系观塘都系系apm食野,又贵又唔系特别好食,今次就去左海旁附近揾食肆,见LM Cafe既野食几吸引,就试试佢!入到去见到间餐厅都唔细,坐得都几舒服 环境都有好好布置,系属于高档少少既茶餐厅~野食选择都几多,唔止依三页架!最正就系有埋甜品可以嗌,一班朋友食完番唔洗再谂转场去边度系甜品今次我两个人去食,因为系好耐冇见既朋友,所以都嗌得豪啲食好啲:)第一个餐叫左铁板餐,黑椒牛扒炸虾配薯菜同黑椒汁($80)依个餐包一碗餐汤,系罗宋汤,好足料!一个女人仔我就劝你唔好咁快饮晒碗汤,因为好易就会饱左食唔落其他野。。。大家可以见到依份铁板烧有几足料!牛扒有2块,炸虾有成4条,薯条有一大堆,$80好抵!一上菜热辣辣好新鲜,加啲浓稠既黑椒汁好惹味牛扒2块系一样size,食落去有咬口,唔似落左松肉粉,不过就薄左少少,似系牛肉块多过牛扒,如果食西冷应该会好啲~但其实对我黎个炸虾先系重点!新鲜炸起既虾好好食,炸粉唔会太厚,啖啖虾肉,正!薯条都系新鲜炸好,唔似普通餐厅一系淋晒一系就翻炸~第二个餐就系牛油带子意粉($72)依个餐都包一碗餐汤,仲包一个沙律~沙律都系沙律菜栗米,冇咩特别~依个意粉既卖相十分讨好,可
第一个餐叫左铁板餐,黑椒牛扒炸虾配薯菜同黑椒汁($80)
一上菜热辣辣好新鲜,加啲浓稠既黑椒汁好惹味
薯条都系新鲜炸好,唔似普通餐厅一系淋晒一系就翻炸~
第二个餐就系牛油带子意粉($72)
依个餐都包一碗餐汤,仲包一个沙律~ 沙律都系沙律菜栗米,冇咩特别~
材料简简单单,但味道绝不简单!
带子煎得刚刚好,微微煎过好香口,冇雪藏味
意粉烚到系al dente,好有蒜香又唔系好油,但有令人一口接一口既味道!
两个餐都包一杯野饮,我地就加左钱饮冻柠槟同雪糕红豆冰
值得一提雪糕红豆冰既红豆份量都几多同好甜,好饮!
虽然食完咁多野已经好饱,但女人就系心思思想食埋甜品 所以我地就用跟餐价钱加配左甜品~
木糠布甸既Cream几软滑,食落口入口即溶
士多啤梨奶冻上面有一大pat士多啤利酱,好甜又充满士多啤利味~ 奶冻食落都好香奶味,唔错唔错~
食左咁多野都只系$190,每人$100都唔洗!食饱仲可以行去海旁散下步,如果系大商场食到闷,不仿行多几步试下啲新野啊