餐厅: 鮨文
资讯:

2021-11-20 2147 浏览
【元朗鮨文Omakase💝食材新鲜高质lunch】元朗出名多Omakase,分别有鮨文、寿司之神、源同舍利子。今日Lunch食左其中一间叫鮨文。叫左Omakase $388,包茶碗蒸、十种寿司、手卷、汤同甜品。Overall👍- $388系入门级,分量系最少。咁岩小编果日系大前晚去左LKF halloween party饮多左(好多😂), 所以冇乜胃口,份量先岩岩好。orelse可能有d唔够,唔会肚饿,但系未至于会饱到上心口,好满足嘅感觉😂- 总评分畀8分,扣分位系因为我拣嘅份量唔多。 大家想满足啲记得拣大份d啦👌👌- Tips tips~呢间小店正常要一个月前订位,有兴就要打定电话book!!电话系22859477 lolzzz (有research架😆👌,比个like支持下啦)______________________________【食评篇👇👇👇】🤓🤓评分benchmark参考🤓🤓✏10分 - rare heaven😇✏8, 9分 - 属高分之作✏7分 - 正正常常,同平时食到嘅差唔多 ✏6分 - 有d失望,expect佢会好食d✏5分 - 伏野,零分重作1⃣茶碗蒸 💝- 系高汤
【元朗鮨文Omakase💝食材新鲜高质lunch】

✏6分 - 有d失望,expect佢会好食d
✏5分 - 伏野,零分重作

1⃣茶碗蒸 💝
- 系高汤黑松露金箔茶碗蒸
- 就咁睇用料,都知赢左啦,仲洗我介绍咩😝
- 讲笑啦😝,佢既蛋层上面有一层高汤,高汤好够,蛋好滑,淡淡黑松露唔会抢咗茶碗蒸嘅鲜味,好味

2⃣10 kinds of sushi 💝

赤身
日本真说
带子

脑天 😚👌👌
(吞拿鱼头顶嘅肉,占成条鱼重量0.5%左右,系吞拿鱼全身上下脂肪最多个位置)

三文鱼籽 😚👌👌
(大大粒不得了!食落脆卜卜!用咗柚仔同甜酱油调味,好好味!)

海胆 😚👌👌

3⃣右口鱼裙边手卷
(即场望住佢用火枪烧,比左口鱼肉质更滑溜,鱼油丰富鲜味十足)

4⃣汤
一边有薄切五花腩,仲有一条绑得好靓嘅鱿鱼

5⃣dessert
哈密瓜

【环境篇👇👇👇】
- 店内有两个厨师L型枱,今次坐细d果边,坐到4人。大d果边做紧厨师special menu(不是正常餐牌),包左成张枱,开左几支酒,似系脑细请食饭 (小编几时先有咁generous既脑细😹)
- 店小二好勤力refill tea,客官(😂)表示叻叻抵赞
✏✏✏✏✏✏✏
👅味道:8.5/10
🌌环境:8/10
🙋🏻‍♂️服务:8/10
💰价钱:$388 (另收10%)
👍🏻推荐:8/10

(📍元朗) 鮨文